Így éll az infláció az euróövezetben és Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Ekkora a különbség az euróövezeti és a hazai infláció között

Októberben az előzetesen közöltnek megfelelően mérséklődött az éves infláció az euróövezetben - közölte végleges adatként az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Magyarországon is mérséklődött a pénzromlás mértéke, mutatjuk, hol állunk.


Az euróövezetben a szeptemberi 4,3 százalékról 2,9 százalékra, 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre lassult az éves infláció októberben. Az energiaárak csökkenése októberben 11,2 százalékra gyorsult a szeptemberi 4,6 százalék esés után. Októberben a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek ára emelkedett, 7,4 százalékkal, a szeptemberi 8,8 százalékos növekedést követően. A szolgáltatások ára is lassuló ütemben, 4,6 százalékkal emelkedett a szeptemberi 4,7 százalék után.

Az előző havihoz képest októberben 0,1 százalékkal nőttek az árak az euróövezetben, miután szeptemberben 0,3 százalékos emelkedést jegyeztek fel. Az energia, élelmiszer, alkohol és dohánytermékek árai nélkül számított éves maginfláció 4,2 százalékra mérséklődött a szeptemberi 4,5 százalék után. A havi maginfláció a szeptemberivel megegyező, 0,2 százalék volt októberben. Az Eurostat közlése szerint az Európai Unióban az éves infláció októberben 3,6 százalékra lassult a szeptemberi 4,9 százalékról.


Magyarországon 2023. októberében átlagosan 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a fogyasztói árak, szeptemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek, ezen belül a járműüzemanyagok 3,8, az élelmiszerek 0,1 százalékkal lettek olcsóbbak, jelentette a KSH. Így teljesült a kormány ígérete, 10 százalék alá került, egyszámjegyű az infláció.


Ne hagyd ki!