A vendéhlátás jól megtolta az első negyedéves növekedést a gazdaságban
Fotó: Shutterstock

A járványból kigyógyuló ágazatok tolták meg a magyar gazdaságot

A bruttó hazai termék (GDP) volumene Magyarországon 2022 első negyedévében 8,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 2,1, az előző év azonos időszakához képest 8,0 százalékkal emelkedett - közölte második becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


Az adatok megegyeznek az első becslésben közölt számokkal. A bruttó hazai termék első negyedévi, 8,2 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 5,3, az építőipar 0,6, az ipar 1,2 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül leginkább a kereskedelem, gépjárműjavítás, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás növelte a GDP-t (1,4 százalékponttal). A növekedéshez a végső fogyasztás 7,7, a bruttó felhalmozás 3,0 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 2,6 százalékponttal visszafogta a gazdasági teljesítményt.

A KSH jelentése szerint termelési oldalon az ipar teljesítménye 4,9, ezen belül a feldolgozóiparé 4,6 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a fémfeldolgozási termék-, illetve az élelmiszergyártás növekedése járult hozzá az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 18,3 százalékkal nőtt, a mezőgazdaságé 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 9,9 százalékkal lett nagyobb. A legerőteljesebb növekedés azokon a gazdasági területeken történt, amelyek egy évvel korábban a korlátozások miatt a leginkább visszaestek: a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménye 80,8 százalékkal, a szállítás, raktározásé 20,4 százalékkal, a művészet, szórakoztatás, szabadidő, egyéb szolgáltatásé 14,8 százalékkal emelkedett.


Felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 11,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest; a végső fogyasztás 10,6 százalékkal nőtt. A hazai fogyasztási kiadások volumene a szolgáltatások körében 23,3, a féltartós termékek körében 23,2, a tartós termékeknél 14,7, a nem tartósaknál 4,6 százalékkal nőtt.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás a első negyedévben 13,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában folyó áron 474 milliárd forintos passzívum keletkezett. Az import volumene nagyobb mértékben, 8,3 százalékkal bővült, mint az exporté, amely 5,2 százalékkal bővült. A szolgáltatások - beleértve a turizmust is - exportja 23,1, importja 15,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.


Ne hagyd ki!