Árilisban 4,1 százalékos volt az infláció a spanyoloknál, nálunk 24
Fotó: Shutterstock

Megugrott az infláció 4,1 százalékra ebben az EU-tagállamban

Spanyolországban, akárcsak az eurózónában, az előzetes becslésnek megfelelően gyorsult a fogyasztói áremelkedés áprilisban éves összevetésben. Nálunk csökkent az infláció.


A spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken közzétett végleges adatai szerint áprilisban 4,1 százalékra gyorsult az infláció éves összevetésben a márciusi, húszhavi mélypontot jelentő 3,3 százalék után. Áprilisban a fogyasztói árak az előzetes becsléssel összhangban 0,6 százalékkal emelkedtek márciushoz képest, amikor 0,4 százalékos havi növekedést regisztráltak.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves szintű növekedési üteme 3,8 százalékra gyorsult áprilisban a márciusi 3,1 százalék után. Havi összehasonlításban a HICP-adat 0,5 százalékra mérséklődött, miután márciusban 1,1 százalékos emelkedést regisztráltak.

Az energiaárak és élelmiszerárak nélküli éves maginfláció az előzetes becslésnek megfelelően öthavi mélypontra, 6,6 százalékra mérséklődött Spanyolországban áprilisban a márciusi 7,5 százalék után.

Így áll az infláció az euróövezetben

Az Eurostat előzetes adatai szerint áprilisban 7 százalékra emelkedett az infláció az euróövezetben a márciusi 6,9 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában is 7 százalék szerepelt áprilisra. Az euróövezetben 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak áprilisban márciushoz képest, amikor nagyobb, 0,9 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Az energiaárak 2,5 százalékkal nőttek tavaly áprilissal összevetve, míg márciusban 0,9 százalék volt az éves szintű csökkenés. A szolgáltatások árának növekedése 5,2 százalékra gyorsult áprilisban az előző havi 5,1 százalékról.A nem energiaipari cikkek drágulása ugyanakkor 6,2 százalékra lassult éves szinten a márciusi 6,6 százalékról, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának emelkedése pedig 13,6 százalékra mérséklődött a márciusi 15,5 százalék után.

A magyar, áprilisban 24 százalékosra mért éves inflációról ITT találsz részleteket.

Ne hagyd ki!