Svájcban 2,2 százalékos éves inflációt mértek májusban
Fotó: Shutterstock

Van, ahol 30 éves csúcs a 2,8 százalékos infláció, mutatjuk

A svájci fogyasztói árak az elemzői várakozásokkal összhangban 2,2 százalékkal nőttek májusban éves szinten - derült ki a svájci statisztikai hivatal hétfői adataiból.


Egy hónappal korábban, áprilisban 2,6 százalékos volt az éves szintű infláció Svájcban. Az éves infláció lassulása elsősorban az energia, a ruházati termékek, valamint az alkoholos italok és a dohánytermékek árának mérséklődő emelkedését tükrözte.

Annak ellenére, hogy a tavalyi 2,8 százalékos átlagos infláció nemzetközi összehasonlításban alacsonynak számított, Svájcban ez így is 1993 óta a legmagasabb volt.

Legutóbbi kamatdöntő ülésén a svájci jegybank, az SNB a piaci várakozásoknak megfelelően az erősödő inflációs nyomásra hivatkozva 50 bázisponttal 1,50 százalékra, 2008 novembere óta a legmagasabbra emelte meg az irányadó kamatot március végén. A svájci jegybank megítélése szerint az alapkamat-emelés ellenére is a külföldről ható inflációs nyomás miatt idén 2,6 százalékos, 2024-ben 2,0 százalékos inflációval kell számolni. 2025-ben az infláció 2,0 százalék lesz az SNB megítélése szerint; a tervezési horizont végén, 2025 negyedik negyedévében 2,1 százalékos lehet az infláció.


Ne hagyd ki!