Fiatal nő a boltban nézi a blokkot
Fotó: Shutterstock

Szerinted durva az infláció? Nézd meg, mi van a törököknél!

Törökországban az elmúlt majdnem negyed században sosem emelkedtek ilyen ütemben az árak. Nyilvánosságra hozták a legfrissebb inflációs adatokat.


A törökországi infláció júniusban 78,62 százalékos volt az egy évvel korábbihoz képest, az elmúlt 24 évben nem volt ilyen magas. Az érték ráadásul csak picivel magasabb a vártnál, hasonlóra számítottak.

Minden rossz szülője

Kimagaslik a vizsgált területek közül a lakhatás és a szállítás költségének növekedése, amit az ukrajnai háború tovább hizlalt.

Tavaly a török elnök gazdaságélénkítési céllalcsökkentette a kamatokat, ez pedig olaj volt az inflációs tűzre.

Az államok általában növelik a kamatokat az infláció hűtése érdekében, Recep Tayyip Erdogan azonban úgy véli, hogy

a kamat minden gonosz anyja és apja,

ezért unortodox pénzügypolitikát alkalmaz, hogy tompítani próbálja az árakat. Ennek érdekében a devizapiaci ügyletekbe is beavatkozott.

Drága az import

A tavalyi 19 százalékról 14 százalékra történő kamatcsökkentés a török líra értékének meredek zuhanásához is vezetett, ami azt jelenti, hogy az országnak többe kerül az import.

A legfrissebb inflációs adatokból kiderül, hogy legnagyobb mértékben a szállítás ára nőtt az elmúlt évben, 123 százalékkal.

Az élelmiszer és az alkoholmentes italok nem sokkal maradtak le, 94 százalékos „eredménnyel”. A bútorok és háztartási berendezések ára pedig 81 százalékkal nőtt.

A török infláció mértéke 1998 szeptembere óta most a legmagasabb. Akkor az éves infláció 80,4 százalékos volt egy olyan évtized végén, amelyben Törökország végig durva pénzromlással küzdött.

A török líra értékének romlása ugyancsak gyors ütemben zajlik: a fizetőeszköz az elmúlt évben csaknem 50 százalékot veszített értékéből.

Annak ellenére, hogy júniusban 24 éves csúcs dőlt meg,

elemzők az infláció további növekedésére számítanak.

Miközben a Törökországban élők nyögik a magas árakat, az olcsó török líra vonzerőt jelenthet a külföldi nyaralók számára.

Itt arról lehet olvasni, milyen stratégiákat követnek a magyarok az inflációs környezetben.

Ne hagyd ki!