Úgy tűnik, a lakosság java kevesebbet költ az elszálló árak miatt
Fotó: Shutterstock

Megszenvedjük az inflációt, így küzdünk ellene

Kevesebbet költ a lakosság túlnyomó többsége a magas infláció miatt hazánkban – derül ki egy friss felmérésből. A megkérdezettek azt is elmondták, hol próbálják meghúzni a nadrágszíjat.


Jobban odafigyelünk a költéseinkre

A magyarok 80 százaléka próbál spórolni az elszálló infláció miatt, így szeretné stabilizálni anyagi helyzetét – ismertette a Magyar Cetelem Bank új kutatásának eredményét a hitelintézet vezérigazgatója.

A felmérésből kiderül, hogy a válaszadók 24 százaléka többet dolgozik, mint néhány hónappal korábban, így próbál többletbevételre szert tenni. 12 százalékuknak pedig hozzá kellett nyúlnia a megtakarításaihoz a magas infláció miatt.

A bank magyar ügyfelei arról is beszámoltak, hogy a következő 12 hónapban 20 százaléknál nagyobb áremelkedésre számítanak az élelmiszerek és az építőanyagok esetében, valamint úgy kalkulálnak, hogy egyéb termékcsoportok is drágulni fognak.

A megkérdezettek 20 százaléka megemlítette, hogy közvetlenül az ukrajnai háború okozta áremelkedés miatt mondott le például az autóvásárlásról, vagy ingatlan-beruházásról. 65 százalékuk azonban azt mondta, hogy nem befolyásolta a konfliktus a fogyasztói szokásait.

Kiugróan magas infláció

Májusban elérte a 10,7 százalékot Magyarországon az infláció – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Néhány hete írtunk róla, hogy tavaly még másképp festettek az idei évre szóló prognózisok, hiszen 10 százaléknál magasabb béremelést és 3-4 százalékos éves inflációt vetíttek előre. Ez lett belőle.

The Conversation

Ne hagyd ki!