Gulyás Gergely tájékoztatott a kormány átalakításáról
Fotó: MTI

Vége a találgatásoknak, így alakul át a kormány (Frissítve)

A változásokat Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón.


A kormány szerkezete átalakul, energiaügyi minisztérium alakul, az Energiahivatal jelenlegi hatásköreinek többségét átveszi. Lantos Csaba december elsejétől fogja vezetni az új minisztériumot.

Palkovics László lemondott, lemondását Orbán Viktor elfogadta. A Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, feladatait a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, és a Fejlesztési és Beruházási Minisztérium veszi át. A közlekedés Lázár János, az ipar Nagy Márton, az innovációs területek eddig Palkovicsnál lévő része pedig Csák János minisztériumához kerül.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy Paks II nem kerül az új minisztérium hatásköre alá, mert azt az EU előírja, hogy az MVM és Paks nem kerülhet egy felügyelő szerv alá.

A miniszter hozzátette: a nemzetközi energiabeszerzéssel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Lantos Csaba még egyeztetni fog, egyelőre nem világos, hogy melyikük fog tárgyalni például Moszkvával. A 24.hu-nak Gulyás azt mondta, Palkovics lemondásának nem volt köze a KRÉTA feltöréséhez.

Frissítés

Az új energetikai tárca létrejötte révén, Palkovics László miniszter lemondásával a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, ezáltal az eddigi közlekedési államtitkári feladataim is véget érnek - írta Vitézy Dávid hétfőn a Facebook-oldalán. Közölte, a közlekedési szakterület felügyelete az új kormányzati feladatmegosztás szerint Lázár János minisztériumához kerül át. Vitézy Dávid bejegyzésében megköszönte Palkovics Lászlónak és a kormánynak "a megtisztelő felkérést és a közös munkát", majd azt írta: "úgy hiszem, az elmúlt fél évben a hazai közösségi közlekedés és a vasút számos nagy ügyében tudtunk a helyes irányba egyet előre lépni".

Ne hagyd ki!