Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: MTI Máthé Zoltán

Átalakul a kormány szerkezete, mutatjuk a változásokat

Önálló minisztérium lesz január 1-jétől a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, amely a Miniszterelnöki Kabinetirodából kiválva jön létre. Az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be a parlamentnek a miniszterelnök. Más változás is lesz.


Nagy Márton eddig tárca nélküli miniszterként felelt a gazdaságfejlesztésért, de Palkovics László lemondásával, illetve a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megszűnésével az iparpolitika is Nagy felügyelete alá kerül, így saját tárcát kap az eddig Rogán Antal minisztériuma alá sorolt kis létszámú hivatala helyett.


Azt már megírtuk, hogy december 1-jével létrejön az Energiaügyi Minisztérium Lantos Csaba vezetésével, de Orbán javaslatából az is kiderül, hogy Lázár János minisztériumát átnevezik: Építési és Közlekedési Minisztérium lesz a neve az eddigi Építési és Beruházási Minisztérium helyett, miután a közlekedésügy is oda kerül a megszűnő TIM-től.

A törvényjavaslat indoklása szerint „az orosz-ukrán háború okán bevezetett szankciós politika jelentős hátrányok veszélyével fenyeget mind az energiaügyek, mind a gazdaság területén. A veszélyek ellensúlyozása érdekében indokolt, hogy mindkét területért önálló minisztérium feleljen a kormányzati feladatmegosztási struktúrában.”


Ne hagyd ki!