Vége a recessziónak
Fotó: Shutterstock

A KSH azt jelentette, hogy véget ért a recesszió

Éves alapon ugyan csökkent, negyedéves összevetésben viszont nőtt a haza GDP. A KSH gyorsjelentésében az áll, hogy véget ért a recesszió.


2023 III. negyedévében a gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 0,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

A gazdasági teljesítmény csökkenésében az ipar és a piaci szolgáltatások, utóbbin belül főként a kereskedelem, illetve a tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység visszaesése játszotta a legnagyobb szerepet. A csökkenést a mezőgazdaság jó teljesítménye mérsékelte. A szolgáltatások hozzáadott értékének mérséklődését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése.

Az előző negyedévhez viszonyítva 0,9%-kal nőtt a gazdaság teljesítménye.2023. I–III. negyedévben a bruttó hazai termék mind a nyers, mind a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 1,2%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól. Forrás: KSH

Ne hagyd ki!