Ütésállónak bizonyult a magyar ipar a nehéz időkben
Fotó: Shutterstock

Kijöttek a friss adatok, meglepően ütésálló a magyar ipar

Az ipar teljesítménye összességében 7,6 százalékkal múlja felül a járványhelyzet előtti, 2020. januári értéket. A KSH júliusi előzetes adatai szerint az idei év első hét hónapjában a megelőző év azonos időszakához képest kimutatható növekedés csaknem 5 százalékos - hívta fel a figyelmet szerdai Facebook-bejegyzésében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).


A magyar ipari termelés súlyos bizonytalanságokkal és válságjelenségekkel terhelt nemzetközi környezetben bővült rekordszintre. A további kilátások az energiaárak drasztikus megemelkedése, az ellátási láncokban tapasztalható fennakadások miatt nehezen becsülhetők. Magyarországon a munkahelyteremtésre építő gazdaságpolitika az újabb gyártókapacitások kiépítésével ellensúlyozhatja a külső hatásokat. A TIM kiemelte: a napokban jelentették be a valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forint összértékű hazai beruházást, amellyel a kínai CATL 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben. Az elektromos autózáshoz, akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó fejlesztések mellett jelentős védelmi ipari kapacitások is növelhetik az ipar teljesítményét.

Azt a mostani szám is mutatja, hogy az orosz-ukrán háború, az energiaválság, a globális logisztikai nehézségek és a gazdaságunk belső problémái „csak” az áremelkedéssel sújtják a magyar ipart, de egyelőre ennyivel megússzuk. Persze az, hogy júniusban 37,9 százalékkal voltak a termelői árak magasabbak az egy évvel korábbinál, nagyon rossz hír, de fontos, hogy a termelést nem kellett leállítani, gyárak nem zártak be, nem álltak át rövidített munkaidőre tömegesen, vagyis legalább munkahelyek megmaradnak, és lesz mit eladni is, írja a hvg.hu.

96A legnagyobb súlyú alágakban a termelés volumene nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Főleg a járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában mért nagy növekedést a KSH, de hogy pontosan mekkorát, azt majd csak később teszik közzé. Kisebb növekedés volt az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában is. A többi feldolgozóipari alág többségében viszont csökkent a termelés.


Ne hagyd ki!