Ezt javasolja az Európai Bizottság a tagállamoknak a Magyarországnak járó pénzügyi források ügyében
Fotó: Shutterstock

A Bizottság befagyasztana 7,5 milliárd eurót a nekünk járó pénzből

Az Európai Bizottság két javaslatot terjeszt a Tanács, vagyis a tagállamok pénzügyminiszterei elé. Mindkettő a Magyarországnak járó uniós forrásokat érinti.


Három uniós biztos vett részt a Bizottság sajtótájékoztatóján: Valdis Dombrovskis alelnök, a költségvetésért felelős Johannes Hahn és az igazságügyekért felelős Didier Reynders. A pénzügyminiszterek elé kerülő javaslatok a következőket tartalmazzák:

A jogállamisági eljárásban – amelyet brüsszeli álláspont szerint az EU pénzügyi érdekeinek védelme miatt indítottak – Magyarország nem teljesítette teljes körűen a vállalásait. Ezért az országnak a 2021 és 2027 közötti időszakra járó támogatási keretből, három kohéziós forrást érintően összesen 7,5 milliárd eurót zárolna a Bizottság.

A testület ugyananakkor azt ajánlja a tagállamoknak, hogy fogadják el a magyar helyreállítási tervet, ami 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást jelent.

A zárolt összeg feloldásához és a helyreállítási forrásokból történő kifizetéshez arra van szükség, hogy Magyarország teljes körűen eleget tegyen a korrupcióellenes vállalásainak, valamint tegyen meghatározott intézkedéseket az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállításáért.

A javaslatokról a döntést a tagállamok pénzügyminiszterei hozzák meg, amia következő 1-2 hétben várható.

A pénzeket akkor kapjuk meg, ha Magyarország az összes, Brüsszel által megkövetelt feltételt (27 van belőle) teljesíti. A 27 intézkedés közül 17 a korrupcióellenes küzdelemhez kapcsolódik, 8 szól az igazságügy függetlenségének megerősítéséről és 2 az ellenőrzésről és auditról. Azt a testület is elismeri, hogy voltak olyan kormányzati lépések Magyarországon lépések, amelyekkel elégedettek voltak, azonban az egész csomagot egyben kell megvalósítani.

Ne hagyd ki!