Az infláció felzabálja a minimálbér-emelés egy részét
Fotó: Shutterstock

Parragh: az infláció felzabálja a minimálbér-emelés egy részét

A kamara három éve azt mondja, hogy hatalmas inflációs nyomás van a gazdaságban, erről voltak komoly vitáink a jegybankkal – ezzel indította előadását Parragh László a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint „merő sci-fi" az az előrejelzés, hogy az inflációs trend hamarosan megfordul.


Beragadhat az infláció

Továbbra is emelkedni fog az infláció, további monetáris szigorítás szükséges

– mondta az MKIK elnöke a Portfolio konferenciáján. A magas inflációnak több oka van, köztük az extrém fiskális élénkítés, az ellátási láncok zavarai, illetve az extrém magas energiaárak. A kamatemelés miatt egyre nehezebb a vállalkozásoknak hitelhez jutni, de az állam nem hagyta magára a kkv-szektort, ott a Széchenyi Kártya Program - tette hozzá Parragh.

Közel vagyunk ahhoz, hogy az 5-6% közötti sávban ragadjon be az infláció akár hosszabb ideig. Az infláció ellen korábban és magasabb kamatszinttel kellett volna beavatkozni

- mondta az MKIK elnöke.

Minimálbér

Parragh László az inflációról tért rá a minimálbér kérdésére. Szerinte éppen azért van szükség a minimálbér jelentős emelésére, mert „az infláció fel fogja zabálni az emelés egy részét". Szerinte az sem működik hosszútávon gazdaságpolitikailag, ha mesterségesen gyengítjük a forintot.

A 200 ezer forintot minimálbérrel még mindig Európa legvégén fogunk kullogni

- mondta Parragh.

Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanezen a konferencián azt mondta, az infláció jövő év végére csökkenhet 3 százalékra.


Ne hagyd ki!