Két darab húszezres forintbankjegy az asztalon.
Fotó: 123RF

Miből lesz a kompenzáció? Csattanás a minimálbér-tárgyalásokon

Heves vitát váltott ki a minimálbérről szóló tárgyalásokon a kormány legújabb javaslata, amely a helyi iparűzési adó (hipa) elengedésével kompenzálná a vállalkozásokat a minimálbér 200 ezer forintra történő emeléséért. A munkaadói oldal a hipa elengedése helyett a szocho további csökkentésében látná a megoldást.


Elengednék a hipát

Új helyzet alakult ki, miután a kormány is egyetért a munkavállalókkal abban, hogy jövőre azonos mértékben emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum – mondta a Világgazdaságnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legújabb fordulójában.

Ezzel 2022-ben a minimálbér bruttó 200 ezer forintra, a szakmunkás-minimálbér pedig 260 ezer forintra emelkedhetne, ami mindkettő esetében csaknem 20 százalékos növekedés lenne.

A szakszervezeti vezető szerint heves vitát váltott ki az ülésen a kormány legújabb javaslata, amely a helyi iparűzési adó elengedésével kompenzálná a vállalkozásokat a megemelkedő bérköltségért. Ez a kabinet számításai szerint mintegy 150 milliárd forintot hagyna a cégeknél, a szociális hozzájárulási adó (szocho) múlt héten bejelentett 4 százalékos csökkentése mellett, amely 500 milliárdot hagyott a vállalkozásoknál.

5 százalékos szocho-csökkentést szeretnének

El kell mozdulnia a kormánynak a szocho 4 százalékos csökkentésétől a megállapodás megkötéséhez - szögezte le a VG-nek Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke, a munkáltatói oldal képviselője. A munkáltatók nem értenek egyet a hipa elengedésére vonatkozó javaslattal, amely szerintük több dolgot összemos, ők továbbra is a szocho csökkentésében látják a megoldást. Zs. Szőke Zoltán azt elismerte, hogy egy 5 százalékos szocho-csökkentéssel már nagyon közel lennének a megállapodáshoz.

A munkáltatói oldal képviselője elmondta: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától (MKIK) származik a hipa elengedésére vonatkozó javaslat. A napokban írtunk arról, hogy az MKIK elnöke, Parragh László azért tartja szükségesnek a minimálbér jelentős emelését, mert „az infláció fel fogja zabálni az emelés egy részét". Azt is hozzátette, hogy a 200 ezer forintos minimálbérrel még mindig Európa legvégén fogunk kullogni.

Itt írtunk arról, hogy Brüsszel ennél többet adna az európai minimálbéres tervek szerint. Magyarországon jelenleg 167 400 forint a bruttó minimálbér, amely nominálisan a 2. legalacsonyabb az Európai Unióban, mindössze Bulgáriát megelőzve. Szlovákiában hamarosan bruttó 223 ezer forintnyi euró lesz a minimálbér. A magyarok szerint havi nettó 166 ezer forint kell a normális megélhetéshez.

Ne hagyd ki!