Egy nagyító alatt forintbankjegyek.
Fotó: 123RF

Áll az alku: Ezt adja a 200 ezres minimálbérért cserébe a kormány

A legfőbb pontokban megszületett a megállapodás a jövő évi minimálbéremelésről. Eszerint bruttó 200 ezer forintra nő az összeg, cserébe a kormány 4 százalékponttal csökkenti a munkáltatói járulékokat, illetve 10 százalékra vágja a kisvállalati adót. Továbbá jövőre is megmaradhat a helyi iparűzési adó mérséklése.


Már csak a szövegezés van hátra

Gyakorlatilag megszületett a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum-ajánlás, az előbbi bruttó 200, az utóbbi pedig 260 ezer forintra emelkedik januártól – nyilatkozta a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szerdai ülése utána a Népszavának Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke.

A megállapodás technikai, már minden paraméter tisztázott, ám az egyezség szövegezése a jövő hétre maradt, ezzel még lesz dolga tárgyalófeleknek

– tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A minimálbéremelésért cserébe a kormány 4 százalékponttal csökkenti a munkáltatói járulékokat, ami

  • a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás kivezetésével
  • és 2,5 százalékpontos szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentéssel jön össze.
Így 13 százalékra esik a szocho mértéke, ami technikailag a 2022 közepére ígért szocho-csökkentés előrehozását jelenti - jegyzi meg a Népszava.

A kiva csökkentése is segített

Új elemként került be a megállapodásba a kormány azon ajánlata, miszerint a kabinet a jelenlegi 11 százalékról 10 százalékra csökkentené a kisvállalati adót (kiva).

A kormány kivára vonatkozó ajánlata sokkal közelebb vitte a feleket a megegyezéshez – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára a hvg.hu-nak.

A kiva csökkentését a VOSZ terjesztette elő a megelőző tárgyalási fordulón, 2 százalékpontos csökkentést kértek. Az ajánlott egy százalékpontos csökkentést ennek ellenére „korrektnek" tartják. A Pénzügyminisztérium ugyanis pontos számításokat mutatott be, amelyek szerint a kiva egy százalékpontos csökkentése összhangban van a munkáltatói járulékok 4 százalékpontos csökkentésével. A kivának azért érdemes ezekhez igazodnia, mert az adónem kiváltja a szochót. A VOSZ-főtitkár a hvg.hu-nak azt mondta:

ezzel a csomaggal már közel a megállapodás, arra akár pár héten belül sor kerülhet.

Maradhat a hipa felezése is

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közleményéből az is kiderül, hogy változatlanul napirenden van az a javaslat, amely a helyi iparűzési adó mérséklését az idei év után 2022-re is kiterjesztené, vagyis csak az adó felét kellene a cégeknek befizetniük. Ez mintegy 150 milliárd forintot hagyna a vállalkozásoknál.

A hipa elengedésére vonatkozó javaslat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától (MKIK) származik. A napokban írtunk arról, hogy az MKIK elnöke, Parragh László azért tartja szükségesnek a minimálbér jelentős emelését, mert „az infláció fel fogja zabálni az emelés egy részét". Azt is hozzátette, hogy a 200 ezer forintos minimálbérrel még mindig Európa legvégén fogunk kullogni.

Egy hete még arról írtunk, hogy a munkáltatói oldal 5 százalékpontos szocho-csökkentést tartott szükségesnek a megállapodás megkötéséhez.

Itt írtunk arról, hogy Brüsszel ennél többet adna az európai minimálbéres tervek szerint. Magyarországon jelenleg 167 400 forint a bruttó minimálbér, amely nominálisan a 2. legalacsonyabb az Európai Unióban, mindössze Bulgáriát megelőzve. Szlovákiában hamarosan bruttó 223 ezer forintnyi euró lesz a minimálbér. A magyarok szerint havi nettó 166 ezer forint kell a normális megélhetéshez.

Ne hagyd ki!