Óriási szüksége van az országnak devizára
Fotó: Shutterstock

Honnan juthat pénzhez Magyarország, ha nem az Uniótól?

Egyelőre nem nyíltak meg az uniós pénzcsapok Magyarországnak, pedig óriási szükségünk lenne a támogatásokra, különösen a hatalmasra nőtt energiaszámláink miatt. Mutatunk pár lehetőséget, hogy honnan juthatunk devizához, ha nem az Európai Uniótól.


Hogyan fogja finanszírozni az ország a gázszámláját? 

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben arról beszélt, hogy nemcsak az Európai Unióval tárgyalunk a hazai energia-infrastruktúra korszerűsítéséhez szükséges forrásokról, melyek értéke 16 milliárd euró, azaz körülbelül 6400 milliárd forint lehet Paks 2 nélkül.

A Portfolio podcastjában Madár István, a portál makrogazdasági vezető elemzője elmondta, hogy a magyar gazdaságból a GDP tíz százalékának megfelelő összeg szívódik ki és tűnik el az energiaimport-számlában. Ennek a finanszírozásához devizára van szüksége az országnak. Az egyik legstabilabb devizaforrásunk az Európai Unió volt eddig, hiszen euróban utalta a támogatásokat. Azonban velük nehezen halad a megegyezés a pénzcsapok megnyitásáról, de az év végéig ki kell derülnie, hogy mire jutunk egymással.

Ha nem ez EU-tól, akkor honnan lesz pénze az országnak?

Az elemző ez EU-n kívül négy másik devizaszerzési lehetőséget is említett. Az egyik megoldás lehet, hogy ismét devizakötvényt bocsátunk ki. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy a korábbi, körülbelül egy százalék helyett most nagyjából hat százalékos forrásköltsége lenne, ami nagyon sok.

Szóba kerülhet a Nemzetközi Valutaalap, azaz az IMF behívás az országba, viszont ők csak az Európai Unióval partnerségben adnának pénzt. Vagyis a Valutaalap vagyonához a hozzáférés azon az EU-n is múlna, aki jelenleg forrásokat tart vissza hazánktól, így kevésbé esélyes, hogy ez egy járható út.

Másik lehetőség Kína. Jellemző az ázsiai országra, hogy infrastrukturális beruházásokat támogasson, azonban annak komoly geopolitikai ára szokott lenni. A szakember szerint érdemes kétszer meggondolni velük az együttműködést. (A kínai kölcsönökkel kapcsolatos problémákról részletesebben EBBEN a cikkünkben foglalkoztunk.)

Oroszország segíthet?

Oroszországgal szemben nagyon sok nyugati szankció van érvényben az ukrajnai háború miatt. Ezért nem nyújthat közvetlen pénzügyi támogatást Magyarországnak. Azonban van egy kiskapu.

Kérhetünk a gázszámláinkra halasztott fizetést az oroszoktól. Amennyiben erre rábólintanának, és pár évvel el tudnánk tolni a számláink kiegyenlítését, az nagy segítség lenne az országnak. Viszont egy ilyen megegyezés lehetőségéról egymásnak nagyon ellentmondó hírek érkeznek, továbbá valószínű, hogy nem tetszene az Uniónak sem.

Ne hagyd ki!