Megvan az egyeszség a Magyarországnak járó eurómilliárdokról

A soros elnöki tisztséget ellátó Csehország négy témát kapcsolt össze, az Ukrajnának szóló 18 milliárd eurós támogatási programot, a 15%-os globális minimumadót, a magyar helyreállítási programot és az EU-pénzek felfüggesztését. Mind a négy ügyben megszületett az egyezség.


A magyar kormány a hírek szerint mégis belement abba, hogy a közös uniós adósságvállalási megoldáson keresztül támogatja Ukrajnát (nem pedig kétoldalú alapon, mint ahogy akarta). Ezután pedig a magyar kormány elfogadta a globális minimumadó második pilléréhez csatlakozást egy friss engedmény tükrében. A VG szerint az engedmény az, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba, így nem kell megemelni a 9 százalékos magyar társasági adót.

A magyar engedményekért cserébe a tagállamok elfogadták a magyar helyreállítási tervet, illetve 65%-ról 55%-ra csökkentették a felfüggeszteni javasolt arányt a három érintett magyar Operatív Programban. Utóbbi azt jelenti, hogy mintegy 6,3 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásunk ragad be addig, amíg a 17 féle közbeszerzési és korrupcióellenes intézkedést maradéktalanul teljesíti a kormány.

Azzal, hogy a helyreállítási program 5,8 milliárd eurós támogatási keretét elfogadja a Tanács, elhárul a veszélye annak, hogy a 80%-nyi részét elbukja az ország (ez akkor következett volna be, ha év végéig nem fogadta volna el a Tanács a programot). A pénzhez akkor jutunk hozzá, ha teljesítjük a Brüsszel által szabott feltételeket, benne 4 kulcsfontosságú igazságügyi reformmal.


Ne hagyd ki!