34 évesen nyugdíjba vonulni? Van, aki megtette
Fotó:123RF

34 évesen nyugdíjba vonulni? Van, aki megtette

Steve Adcock informatikai szakemberként annyira jól keresett, hogy 2016-ban, 34 évesen nyugdíjba vonult. A feleségével, Courtney-val már öt éve a megtakarításaikból élnek. Nagyon sokan félnek a korai „nyugdíjazástól", azonban Adcock a CNBC-nek kifejtette, miért alaptalan azon aggódni, hogy idővel elfogy az ember pénze.


Fontos leszögezni, hogy Steve Adcock nem egészségügyi okok miatt hagyta el a munka világát alig 34 évesen. Egyszerűn jól keresett, okosan takarékoskodott, így olyan pénzügyi függetlenségre tett szert, amivel visszavonulhatott. Azóta rengetegen érdeklődnek a „receptje" után. Sokan nem merik követni a példáját, attól tartva, hogy ha esetleg rossz pénzügyi helyzetbe kerülnének, vagy egyszerűen csak meggondolnák magukat, a sokéves kihagyás miatt nem tudnának visszatérni a szakmájukba. Adcock szerint ez hibás gondolkodás. Ahhoz, hogy valaki korán elhagyhassa a munka világát, olyan szakmában kell dolgoznia, ami versenyképes, és jól fizet. Erre alapozva szerinte sokkal inkább magabiztosságot kellene érezniük az embereknek, mintsem félelmet. Azok a képességek, , az a tudás, amely lehetővé teszik a korai visszavonulást, valószínűleg évekkel később is piacképes lesznek.

Ahol akarat van, ott út is van

Adcock azért azt is hozzátette, több mint valószínű, hogy nem kapná vissza az eredeti munkáját, és erre mások se nagyon számítsanak. Ettől függetlenül, ha valaki eléri azt, hogy a megszokotthoz képest évekkel korábban nyugdíjba vonuljon, akkor valószínűleg nincs oka az aggodalomra. Az ilyen embereknek piac- és versenyképes a tudása, így valamilyen jövedelemforrásra biztosan szert tudnak tenni. Ráadásul Adcock sem csak a tartalékaiból él, néha fusizik egy kicsit.

Van egy YouTube csatornája, kiadott egy e-book-ot is, illetve néha vállal egy-egy informatikai megbízást. Ezeknek köszönhetően tavaly 15 ezer dollárt (4,275 millió forint) keresett. Bizony, ennyit jelent egy szakember piacképes tudása. Nincs konkrét elképzelése, mennyi munkát akar vállalni egy évben, de folyamatos kapcsolatban van a fejvadászokkal, akik felkeresik, ha számára alkalmas munkát találtak.

Nem azért csinálom, amit csinálok, mert pénzre van szükségem, hanem azért, mert szerintem menő. Felvillanyozó érzés, hogy olyan dolgokért kapok pénzt, amiket élvezek csinálni

– mondta a CNBC-nek Steve Adcock.

Együtt a tutiban

A felesége, Courtney 33 évesen vonult nyugdíjba. Ő korábban mérnökként dolgozott, viszont imádja a korai szabadságot. Olyan tevékenységekre nyílt lehetősége, amelyeket nem engedhetett meg magának, amikor teljes alkalmazásban állt. Jelenleg önkéntesként dolgozik egy helyi projektben, illetve egy kisebb YouTube csatornát is üzemeltet. Úgy véli, sokkal nagyobb hasznára van így a társadalomnak, mintha teljes állásban dolgozna. Úgy osztja be az idejét, ahogy neki kényelmes, illetve olyan dolgokra fordít energiát, amelyek szerinte hasznosak a környezetének.

A házaspár 870 ezer dollárt gyűjtött össze, mielőtt nyugdíjba vonult volna. Ez csaknem 250 millió forintnak felel meg. De tegyük hozzá, az USA-ról beszélünk, ahol jóval drágább az élet.

Ne hagyd ki!