Előleget kérnek a nyugdíjasok a jövő évi 13.havi nyugdíjra
Fotó: Shutterstock

Előleggel segítenék ki a 140 ezer alatt kereső nyugdíjasokat

A terven felüli nehézségek jelentkezése, a váratlan kiadások fedezése miatt, a munkahelyi fizetési előleghez hasonlóan, az idősek számára is lehetőség legyen előleg igénylésére, írja közleményében a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület.


A KSH mai közleményéből megtudhattuk, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosár figyelembevételével, a 2023 áprilisi adatok alapján a fogyasztói árak (infláció) növekedése 25,3 százalék. (Fontos, hogy ez az adat a nyugdíjas-fogyasztóiár-index, ami meghaladja az átlagos infláció 24 százalékos szintjét. A szerk).Természetesen az idősek a vásárlásaik során ennél jóval magasabb ár-növekedést tapasztalnak. Az idősek életkörülményeinek érzékelhető romlása komoly aggodalomra ad okot.

Kezdeményezzük; a havi 140 ezer forintnál alacsonyabb nyugellátásban részesült, több mint 600 ezer sorstársaink helyzetének a javítása érdekében sürgős Kormányzati intézkedés történjen. Az év elején megtett 15 százalékos nyugdíjemelésre való hivatkozás ma már nem segít azoknak, akik már több mint négy hónapja elszenvedik a 27 - 26 százalékos pénzromlás keserű terheit, olvasható a közleményben.

Javasoljuk, hogy a medián alatti nyugellátásban részesülők kapjanak lehetőséget arra, hogy a jövő évi 13. havi juttatás terhére - azzal megegyező mértékű, bankköltséggel nem terhelt - egyösszegű előleget vehessenek fel.Javasoljuk továbbá, hogy azon több mint 45 ezer 65-év feletti, az idei év eddig eltelt időszakában elhunyt személy örökösei számára - kegyeleti megfontolás miatt - külön kérelem nélkül, hivatalból folyósítsák az év elejei nyugdíjemelés és a tényleges infláció közötti különbség összegét.


Ne hagyd ki!