Csúszdán a magyar nyugdíjasok

Minden magyar nyugdíjas egy szegénységi csúszdára kerül, amint megállapították a nyugdíját – mondta a Portfolio-nak Farkas András nyugdíjszakértő, aki néhány megoldási javaslatot is ismertetett.


Így működik a rendszer

A magyar nyugdíjrendszerben a nyugdíjak megállapítása során a nyugdíjazás előtti év országos nettó átlagkereseti szintjéhez kell igazítani (valorizálni) a korábbi években szerzett nettósított kereseteket, ezt követően azonban a nyugdíjak rendszeres éves emelése csak az előrejelzett éves infláció mértékétől függ. Ha az infláció növekedési ütemét meghaladja a nemzetgazdasági átlagbér növekedése - az utóbbi fél évtizedben négyszer gyorsabban nőtt a nettó átlagkereset, mint az infláció-, akkor a nyugdíjak vásárlóértéke a nemzetgazdasági átlagbér vásárlóértékéhez képest folyamatosan zuhan. Ezért szegényedik el minden nyugdíjas gyorsuló ütemben az aktív keresőkhöz képest.

  Mi a megoldás?

Farkas András a lapnak elmondta: lenne megoldás ennek orvoslására, de a nyugdíjas szervezetek által követelt vegyes indexálás révén történő nyugdíjkarbantartás önmagában nem megoldás, szükség van egyrészt a nyugdíjmegállapítási évjárat szerint, másrészt az egyes nyugdíjszintek szerint sávozott nyugdíjemelési módszer kidolgozására.

Természetesen lassítja a nyugdíjasok relatív elszegényedését a 13. havi nyugdíj visszaépítése és az idén kiugróan magas nyugdíjprémium, de az ilyen juttatások már középtávon is fenntarthatatlan megoldásoknak bizonyulhatnak.

Három kockázat is fenyegeti az állami nyugdíjrendszert

  • a demográfiai öregedés,
  • a foglalkoztatási kényszerhedonizmus, és
  • a magországok demográfiai szivattyúja.

Farkas András szerint rendszer legnagyobb fogyatékossága a foglalkoztatói nyugdíjpillér hiánya. Az egyénre emiatt fokozott felelősség hárul a saját nyugdíjas élete kiegészítő pénzügyi fedezetének megteremtése érdekében, de ezt a felelősségét jellemzően nem ismeri fel, és sem az államtól, sem a munkáltatójától nem számíthat érdemi segítségre.

Így állunk

A nyugdíjas szegénységben érintett 450 ezer ember - akik a megélhetési küszöbérték alatt kell, hogy megéljenek hónapról hónapra - az összes nyugdíjas 22 százalékát teszi ki. Közülük 1,2 millió idős embernek nem éri el a nyugdíja az átlagnyugdíjat, ami most 150 ezer forint, emlékeztet a napi.hu. A nyugdíjasok 80 százaléka pedig 200 ezer forint alatti nyugdíjból él.


The Conversation

Ne hagyd ki!