A nyugdíjemelés volt a téma a parlamentben
Fotó: Shutterstuck

Júliusban érkezik a kiegészítő nyugdíjemelés

Ha magas marad az infláció, novemberben újabb emelés jöhet.


Júliusban érkezik az évközi nyugdíjemelés – Tállai András államtitkár beszélt erről az parlamentben.

A politikus tájékoztatott arról is, hogy a kormány megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, ezért a magas infláció miatt 3,9 százalékos, év elejétől visszamenőleges, a 13. havi nyugdíjra is vonatkozó emelés jöhet a nyáron.

Szeptemberben újból megvizsgálják a gazdasági mutatókat, és annak fényében novemberben ismét döntenek egy lehetséges emelésről. Ez azért is fontos, mert ha júliusban 3,9 százalékkal növekszik az öregségi ellátás összege, akkor 8,9 százalékos emelés történik az idén, azonban a kormány 10 százalék körüli éves inflációval számol. Ebből kifolyólag akár 1 százalékot meghaladó újabb évközi emelésre is van kilátás novemberben– írja a portfolio.hu.

Ekkora összegről van szó

A júliusi 3,9 százalékos emelésnek köszönhetően a nyugdíjasok éves szinten 156 milliárd forinttal több pénzt költhetnek el.

A jelenleg 161 ezer forintos átlagnyugdíjat az emelés 167.300 forintra növeli, vagyis havi szinten 6300 forint, éves szinten 75.600 forint plusz juttatást jelent. Ebből az átlagnyugdíjban részesülő júliusban 6 x 6300 = 37.800 forintot egy összegben kap kézhez, miközben a júliusi nyugdíja már az emelt összegben érkezik.

Ennyivel emelkedhet jövőre a nyugdíj

Néhány napja írtunk arról is, hogy mekkora nyugdíjemelést tervez a kormány jövőre.

A költségvetés 2023-ban az öregségi ellátás további 5,2 százalékos emelésével számol, amely a rendszeres havi ellátáson felül a 13. havi nyugdíjra is érvényes. E mellett 2023-ban is fennmarad a nyugdíjprémium intézménye.

A központi alrendszer jelentős bevétele a szociális hozzájárulási adóból és a járulékokból származik. A Nyugdíjbiztosítási, az Egészségbiztosítási és a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot ezekből együttesen 2023-ban 6636 milliárd forint illeti meg. Ez összegében (644 milliárd forinttal), 10,7 százalékkal több, mint a 2022. évi várható teljesítés.

The Conversation

Ne hagyd ki!