A nyugdíjasok idén is megkaphatják az ellátásuk kiegészítését a magas infláció miatt
Fotó: Shutterstock

Már júniusban jöhet a nyugdíjkiegészítés

Normális esetben novemberben utalnák a nyugdíjkiegészítést, de az infláció elszabadulása miatt már júniusban érkezhet az első adag pluszpénz a nyugdíjasoknak. A kormány hivatalos weboldalán jelent meg az ezzel kapcsolatos tájékoztatás.

A háború, a szankciók és az energiaárak emelkedése miatt egész Európában magas az infláció. A kormány az infláció csökkentése érdekében döntött a benzinárstop, az élelmiszerárstop, a kamatstop és a rezsicsökkentés fenntartásáról- olvasható a kormány weboldalán.

Az áremelkedéssel szemben segítséget jelent, hogy a kormány jelentős összegeket fordít a családok megerősítésére: a családi adóvisszatérítéssel, a 25 év alattiak adómentességével, a béremelésekkel és a 13. havi nyugdíj visszaépítésével több ezer milliárd forint marad az embereknél.

A kormány a nyugdíjemelés mértékéről – mely az idei évben 5% volt - az inflációs előrejelzés alapján előzetesen dönt. Abban az esetben, ha jelentős az eltérés, két lépcsőben nyugdíjkiegészítés történik, az első júniusban, a második novemberben.

Az infláció januárban 7,9, februárban 8,3 százalékos volt – nyugdíjas infláció januárban 7,4, februárban 7,8 százalékos – és nincs jele annak, hogy egyhamar csökkenne. Sőt, az MNB előrejelzése szerint a háború okozta kínálati sokkok miatt az év első felében még gyorsul is az infláció, márciusban már 8,5–9 százalék várható.

A szabály az, hogy ha az infláció magasabb, mint amekkora a nyugdíjemelés volt, akkor novemberben nyugdíjkiegészítés jár, vagyis annyi pénzt adnak a nyugdíjasoknak, mint ha már januártól annyival nőttek volna a nyugdíjak, mint amekkora az infláció volt. Most ezt előre hozhatják júniusra, majd ha még annál is nagyobb volna az infláció, akkor novemberben másodszor is kiegészíthetik a nyugdíjakat.


Ne hagyd ki!