Júliustól megemelik a nyugdíjakat, év elejéig visszamenőleg
Fotó: Shutterstock

Július elsejétől emelik a nyugdíjakat, mutatjuk, mennyivel

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón jelentette be, hogy a vártnál magasabb infláció miatt év közben megemelik a nyugdíjellátások összegét.


A nyugdíjemelés 5 százalékos, az év elejétől alkalmazott mértéke az inflációtól elmarad. A jelenlegi előrejelzések szerint 8,9 százalék körüli éves pénzromlást valószínűsítenek, de sok még a bizonytalanság. A kormány kötelezettsége, hogy kompenzálja a nyugdíjasokat, fogalmazott Gulyás Gergely

Mivel az eltérés jelentős, ezért nyugdíjemelésről döntöttünk, további 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz július elejétől

- mondta a miniszter. Az ezt megelőző hat hónapra járó 3,9 százalékos emelést pedig egyben kifizetik.

A benzinárstopról

Az ATV Orbán Viktor tegnapi bejelentésével kapcsolatban arra kérdezett rá, hogy a kisebb benzinkutak megmentéséért mit tesz a kormány. Gulyás azt mondta, döntöttek, fenntartják az árstopot, amit jónak tartanak. A miniszter nem érti az esetleges kritikákat, hiszen a kisebb benzinkutaknak 20 forintos kompenzációt adnak. Egy szakértő szerint ez a húsz forint kevés, duplázni kellene. Gulyás szerint csökkentették a jövedéki adót, emellett húsz forintot adnak, ez elég, megduplázni az összeget nem lehet.

A miniszter azt mondta, hogy minden piacellenes intézkedésnek megvan az ára, a benzinárstopnak is, azonban jelenleg több előnye van, mint hátránya. Gulyás Gergely szerint a családok védelme a fontos, Nyugat-Európában az olajcégek az igazi nyertesei a háborúnak, hiszen a profit az elszabaduló energiaárak miatt náluk csapódik le. Emiatt nagy a nyomás a magyar kormányon is, azonban amíg van rá lehetőség, addig újra meg fogják vizsgálni az árstop fenntarthatóságát.


Ne hagyd ki!