Mutatjuk, nagyjából hány éves kortól gondolnak valakit idősnek a magyarok
Fotó: Shutterstock

A hosszú élethez pénz is kell, így látják a magyarok

A magyarnál csupán három nemzet vágyik jobban a hosszabb életre egy friss felmérés szerint. Mégis sokan úgy érzik, hogy nincsenek rá felkészülve, hiszen anyagi kockázatokkal járhatnak a hosszú nyugdíjas évek. Egy friss kutatásból az is kiderült, hogy összefügg-e az emberek boldogságérzete és az anyagi biztonságuk.


Hosszú életre és pénzre vágynak a magyarok

A „Long, happy and healthy life”, azaz a „Hosszú, boldog és egészséges élet” egy 11 országra kiterjedő reprezentatív kutatás a 18-79 éves korosztályra nézve.

A felmérésből kiderül, hogy az életükkel legkevésbé azok elégedettek, akik rossz anyagi helyzetben vannak és egészségügyi problémákkal küzdenek. Ők egy 10-es skálán átlagosan 3-asra értékelik a saját boldogságszintjüket. Akiknek megvan a pénzügyi biztonságuk, az átlagosnál boldogabbak, és jobban vágynak a hosszabb életre, mint mások.

A válaszadók meglehetősen tartanak a megtakarítási képességeik csökkenésétől (62 százalék). Emellett az is sokakat nyugtalanít (41 százalékot), hogy nem tudják, mennyi pénzre van szükségük a gondtalan időskorhoz. 36 százalékuknak egyáltalán nincs megtakarítása – e téren Magyarország kifejezetten rosszul áll –, és csupán a válaszolók 15 százaléka elégedett jelenlegi pénzügyi helyzetével.

Több az optimista, ha a nyugdíjról van szó

A vizsgált 11 országgal összehasonlítva a magyarok meglehetősen fiatalon vonulnak nyugdíjba. Annak ellenére teszik, hogy tisztában vannak vele, egyszerre csökkenti a jövedelmük és a megtakarítási lehetőségeiket. Egyébként 57 százalékuk gondolja úgy, hogy a nyugdíja fedezni fogja az alapvető kiadásait – jegyzi meg a 24.hu.

A felmérésből az is kiderült, hogy Magyarországon 65,4 év volt annak az átlaga, amekkora kortól idősnek gondolnak valakit a megkérdezettek. Ez a harmadik legalacsonyabb érték a vizsgált országok között. A két véglet Lengyelország és Spanyolország – az előbbinél 73 éves kort, az utóbbinál 62 évet mértek.

Megmondták a nyugdíjasok, mennyiből élnének vígan

A Központi Statisztikai Hivatal frissített adataiból pedig az derült ki, hogy körülbelül 382 ezer forintból lehetett remekül megélni tavaly Magyarországon az idősebbek véleménye szerint. Továbbá nagyjából 111 ezer forint volt elég ahhoz, hogy szűkösen kijöjjenek egy-egy hónapban.

Ez a két érték a szélsőértéke a jövedelmi ötödök alapján meghatározott szinteknek, ami azt jelenti, hogy ennél jóval alacsonyabb és jóval magasabb jövedelmi elvárások is szerepelnek a kimutatásban.

Tavaly a nyugdíj átlagos összege 157 800 forint volt. 430 ezren voltak azok, akik 100 ezer forintnál kevesebb nyugdíjban részesültek.

Ne hagyd ki!