forint
Fotó: Shutterstock

Kiszámolták, ekkora csapás egy átlagnyugdíjasnak az infláció

A nyugdíjasokat a fogyasztási kosaruk miatt érzékenyebb érinti az infláció. Az mfor.hu kiszámolta, hogy átlagnyugdíjas mekkorát bukik azzal idén májusig, hogy januárban csak 15 százalékkal emelték meg az ellátások összegét még úgy is, hogy a kormány a törvényeknek megfelelően jár el.


A Központi Statisztikai Hivatal legfrisseb adatai alapján csökkent az áremelkedés üteme idehaza: az általános infláció 2,5 százalékponttal, 21,5 százalékra mérséklődött, a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt index pedig 2,4 százalékponttal, 22,9 százalékra.

A lassulás ugyan szembetűnő, a mfor.hu szerint azonban még így is rendkívül gyors a pénzromlási ütem a nyugdíjasok kosara alapján az első öt hónap vonatkozásában:

a KSH közlése szerint január-májusban kumuláltan 25,8 százalékkal drágult a nyugíjas lakosság élete, mivel a társadalom legidősebb rétege az átlagnál többet költ élelmiszerre és lakhatásra – az elmúlt időszakban pedig mindkét kategória kiemelkedően drágult. A drágulás mértékéhez képest a nyugdíjasok viszont csak 15 százalékos nyugdíjemelést kaptak az év elején.

Hogy ez számokban mit jelent? 

A lap kiszámolta, hogy a tényleges infláció alapján a jelenlegi 208 ezer forint helyett 227 533 forintnak kellene ( a feltételes mód indokolt, erről néhány sorral lejjebb) lennie az átlagos nyugdíjnak, azaz a havi különbség 19 533 forint. Tovább számolva:

az elmúlt öt hónapban 97 669 forintos különbség adódik össze az átlagnyugdíj alapján.

Amennyiben a kormány csak november környékén hajt végre kompenzációt ( a törvény szerint ez a végső határidő a korrekcióra, de ha a kormány úgy ítéli meg, év közben is emelheti az ellátások összegét , amire tavaly is volt példa), az azt is jelenti, hogy a pótlás mértéke is kevesebb lesz: szakértők szerint a következő hónapokban is folytatódik az ármérséklődés, így tekintve, hogy a várható infláció 15-19 százalék között fog mozogni, a novemberi nyugdíjkiegészítés könnyen lehet, hogy csak 5-6 százalékos lesz. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a kormány ebben az esetben a törvényeknek megfelelően jár el. Így ez a számítás - bár húsbavágó- inkább teoretikus.


Mi várhat jövőre a nyugdíjasokra? 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Költségvetési Tanács véleményezte a jövő évi költségvetés tervezetét, amelyből kiderült, hogyan kalkulál a kormány jövőre a nyugdíjakkal.

A kormány 6 százalékos inflációra számít, így ekkora lehet a nyugdíjemelés mértéke is a következő év januárjában. Ez a jelenlegi 208 ezres átlagnyugdíjjal számolva 12500 forint pluszt jelenthet havonta (150 ezer forint/év).

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Ne hagyd ki!