A költségvetés újratervezése után, decemberben derül ki, mekkora lesz a jövő évi nyugdíjemelés
Fotó: Shutterstock

Decemberben derül ki, mekkora lesz a jövő évi nyugdíjemelés

Az idősek méltó életének biztosítását és az irántuk érzett tisztelet erősítését hangsúlyozta a kultúráért és innovációért felelős miniszter, valamint a pénzügyminiszter az Idősek Tanácsa budapesti ülésén.


Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter kiemelte, az Orbán-kormány az idősügyet is családi ügynek tekinti, és a sikeres családpolitika mellett gondoskodik az idősek méltó életének biztosításáról is. A kormány intézkedései nemcsak egy-egy szűk életkorra koncentrálnak, hanem nemzedékeken átívelő módon gondoskodnak a társadalom újratermeléséről, a hagyományok és a kultúra továbbadásáról - mondta a miniszter.

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a kormány nemcsak az idősek anyagi megbecsülését tekinti fontosnak, hanem az irántuk érzett általános tisztelet erősítését is, mert úgy gondolják, az idősek tapasztalata és tudása nélkülözhetetlen.

Ugyanilyen fontos cél azonban 2010 óta a nyugdíjak értékének megőrzése és növelése, amelyet jövőre is folytatnak

- jelentette ki a miniszter, felidézve, hogy 2010-hez képest a nyugdíjak átlagos összege 70 százalékkal, a vásárlóereje 20 százalékkal nőtt, a tervezettnél gyorsabban tudták visszaépíteni a 13. havi nyugdíjat is, és 2017 óta idén már negyedik alkalommal fizetnek nyugdíjprémiumot is.

A háború és a szankciók hatására előállt helyzet azonban jelentősen befolyásolja a gazdálkodást, ugyanakkor vannak célok, amelyeket nem szabad feladni. Továbbra is ragaszkodnak a nyugdíjak értékének megőrzéséhez, ezért idén három lépcsőben 14 százalékkal emelték a nyugdíjakat - mondta Varga Mihály.

A miniszter szólt arról is, hogy 2023 nem lesz könnyű év, magasabb infláció és a gazdaság lassulása várható, ezért a kormánynak is újra kell terveznie a jövő évet. Év végén áttervezik a 2023-as költségvetést, így a nyugdíjemelés mértékéről decemberben tud majd beszámolni, de emelés biztosan lesz - szögezte le Varga Mihály.


Ne hagyd ki!