Soha nem látott összegű prémiumra számíthatnak idén a nyugdíjasok
Fotó:123RF

Orbán: 50-56 ezer, de akár ennél jóval magasabb is lehet a nyugdíjprémium

Száguld a gazdaság, ezért lesz lehetőség nyugdíjprémiumot fizetni, amelynek összege a gazdasági növekedés mértékétől függ, mondta a miniszterelnök a közrádiónak.


Ennyi lehet a prémium

Orbán Viktor jelenleg 50-56 ezer forintos egyszeri kifizetést lát valószínűnek, de az az összeg akár ennél jóval magasabb is lehet.

Hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás óta soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most. Ezért az emberek büszkék lehetnek magukra, ugyanakkor a kedvező növekedési adatban a kormánynak is szerepe van.

Igy számolják a prémiumot

A nyugdíjprémium mértéke attól függ, hogy a GDP éves növekedése mennyivel haladja meg a 3,5 százalékos, úgynevezett törvényi növekedési küszöbértéket. A nyugdíjprémium számításakor a novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell megszorozni a tényleges GDP-növekedés és a 3,5%-os törvényi növekedési küszöbérték különbségével. A különbség, vagyis a szorzó maximum 4 lehet. Ezt az összeget kaphatja majd minden olyan jogosult, akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint vagy annál több. Akinek a novemberi ellátása nem éri majd el a 80 ezer forintot, az arányosan kisebb összegre számíthat. Egy példa: Ha az éves GDP növekedés 6%-lesz, a prémium összege 20 000 x 2,5, vagyis 50 000 forint lesz.

A nyugdíjprémium egyszeri juttatás, így az összege – a nyugdíjemeléstől eltérően – nem épül be a nyugellátás vagy az egyéb, egyszeri juttatásra feljogosított ellátások összegébe.

A kormányfő abban is bízik, hogy meglesz az 5,5 %-os éves GDP növekedés, ez a feltétele annak, hogy családok visszakapják az szja-t. A KKV-k támogatására is kitért, amelyeknek olcsó és kedvező hitelprogramokat indítottak az iparkamarával. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a budapesti, magyar vendéglátósoknak nyitniuk kell a hazai közönség felé, mert a külföldi turizmus még nem állt lábra.


Ne hagyd ki!