Ha túl alacsonynak találod a nyugdíjad, nem kötelező elfogadnod

Mától él az a módosítás, amely módosítás lehetővé teszi, hogy mindenféle következmény nélkül folytathassuk a munkát és fél év, egy év múlva újból kérelmezhessük a nyugdíjba vonulásunkat.


Néhány ponton kedvezőbbé válik július 1-jétől a nyugdíjak megállapítása. A legfontosabb változás, hogy a nyugdíjmegállapító határozat közlésétől számított 15 napon belül bárki azt mondhatja, ez így nekem nem jó, ennél több pénzre van szükségem, visszavonom a nyugdíjigényemet. Erre eddig nem volt lehetőség, mert a nyugdíjbiztosítási eljárások egyfokozatúak voltak, fellebbezni nem lehetett, csak törvényszéken volt mód megtámadni a határozatokat, amit a nyugdíjba készülők többnyire akkor sem vállaltak, ha valamilyen törvénytelenséget találtak az eljárásban, írja összefoglalójában a Népszava.

Farkas András nyugdíjszakértő a lapnak azt mondta, hogy például a Nők40 kedvezménnyel nyugdíjba készülők közül többen is megdöbbennek, amikor megtudják, mennyi lesz a nyugdíjuk. Nem kevesen vannak, akik azt mondják, inkább dolgoztam volna még egy évet vagy másfelet, ha tudtam volna, hogy csak ennyit kapok – de már nem léphettek vissza. A csütörtökön hatályba lépő módosítás lehetővé teszi számukra, hogy mindenféle következmény nélkül még egy ideig folytassák a munkájukat és fél év, egy év múlva újból kérelmezhessék a nyugdíjba vonulásukat.

A rokkantsági ellátást kapóknak is kedvez


A módosítás a rokkantsági ellátásban részesülőkön is segít, amikor elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt. Rengetegen tartottak attól ugyanis, hogy épp az egészségkárosodásuk miatt kiesett keresetük csak nagyon alacsony nyugdíjra teszi őket jogosulttá, s mi lesz, ha még a rokkantellátásnál is kisebb összegből kell megélniük idős napjaikban. Ha ez derül ki az öregségi nyugdíj megállapításakor, 15 napon belül ők is visszaléphetnek és megszakítás nélkül, életük végéig kaphatják a rokkantsági ellátást.


The Conversation

Ne hagyd ki!