Így kerülheted el a nyitással járó pánikvásárlást!

Így kerülheted el a nyitással járó pánikvásárlást!

A koronavírus-korlátozások enyhülésével az otthon ülést felváltotta a bulizás, a mackónacit az új ruhák, a házi kosztot pedig a fine dining. Az újdonsült szabadság hatására sokan vásárlási ámokfutásba kezdtek. Dr. Elizabeth Dunn pszichológus megosztott a CNBC-vel néhány praktikát, amelyek segítenek leküzdeni a vásárlási pánikot.


A koronavírus elleni védekezés érdekében rengeteg ember bezárkózott az otthonába, és minimálisra csökkentette a társasági életét. Ennek következtében sokat spórolhattak azok, akik a biztonságos életet választották. Viszont itt a nyár, kinyitottak a vendéglők és a szórakozóhelyek, a spórolt pénz pedig szinte égeti az emberek zsebét. A McKinsey & Company felmérése szerint az amerikaiak több mint 50 százaléka tervezi, hogy a szükségesnél többet fog magára költeni. Bár itthon rengeteg ember került nehéz anyagi helyzetbe a járvány miatt, a lakosság megtakarításai növekedtek: az átlag magyar háztartásnak 16,65 millió forint megtakarítása van. Persze ebbe mindenki beleszámít, a legszegényebbek és az a leggazdagabbak is. Nagyok a különbségek. A kérdés az, hogy aki a járvány alatt gyarapodott anyagilag, mire fordítja a pluszpénzt.

Gondolkodj analitikusan

A szakma bosszúköltekezésnek nevezi a járvány utáni vásárlási hullámot. Dr. Elizabeth Dunn kutató szerint a túlzott költekezés nemcsak a pénzügyeinkre, hanem a boldogságunkra is negatívan hat. A Happy Money kutatása egyebek között a résztvevők elégedettségét vizsgálta az életükkel kapcsolatban. Azok, akik kevesebbet költöttek egy hónapban, mint amennyit megkerestek, 17 százalékkal elégedettebbek voltak, mint a túlköltekezők. A szakértő figyelmeztet, hogy a túlzott költekezéssel senki nem fog bosszút állni a víruson, viszont a saját boldogságát szabotálhatja.

Mielőtt elkap a gépszíj, gondolkodj! Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Van már ilyenem otthon?
  • Milyen gyakran fogom használni?
  • Biztosan megéri a kiadott pénzt ez a termék?

Gondolkodj előre

Dr. Elizabeth Dunn azt javasolja, gondold át, hogyan befolyásolja majd a kinézett termék azt, hogy mivel töltöd az idődet. A pszichológus professzor szerint ez nagyon egyszerű módja annak, hogy megállapítsd, valóban szükséged van-e a termékre. Nem változtat semmit azon, hogyan töltöd az idődet? Akkor hagyd a francba.

Tereld el a figyelmed

A szakember szerint rengeteg ember arra használja a munkahelyi pihenőidejét, hogy a neten webshopokat böngész. Lényegében így tereli el a figyelmét a munkáról. Azt javasolja, a szünetekben inkább tegyük le a telefonunkat, illetve távolodjunk el a számítógépünktől, hogy ne befolyásoljanak az érzelmeink.

Kövesd nyomon a vásárlásaidat

Ha veszel valamit, jegyezd fel, hogy mikor, hol és mit vettél. Egy naprakész lista, vagy adatbázis remek képet adhat számodra, hogy jellemzően mikor vásárolsz, mennyit költesz, illetve mi az a szituáció, ami kiváltja belőled a költekezési vágyat. Sokszor megdöbbentő lehet, ha összeszámoljuk, mennyit költünk egy héten. Ez jó (vagy rossz?) hatással lesz a bosszúvásárlásra.

Költs okosan

Azért nem kell minden jót megvonnod magadtól. Dunn szerint sincs semmi baj azzal, ha egy kicsit kényezteted magad. Úgy véli, a kulcs az okos költekezésben rejlik. Azt javasolja, inkább élményekre költsd a spórolt pénzed, mintsem tárgyakra. Sokszor egy utazás előtti izgalmi állapot ugyan olyan boldogságot eredményez, mint maga az utazás, így duplán jól jársz.

A szakember megfogalmazása szerint az okos költekezés annyit tesz, hogy olyan élményeket és termékeket vásárolsz, melyek jobbá teszik a hétköznapjaidat, értéket adnak az életedhez. Mindezt úgy, hogy nem vered magad adósságba.

The Conversation

Ne hagyd ki!