Orvos karbatett kézzel sztetoszkóppal közelről
Fotó: unsplash

Inkább ne légy beteg! Kevés a háziorvos...

Kevés a háziorvos Magyarországon és köztük is egyre több az idős doktor. Az átlagéletkor ebben a szakmában 59 év. A kormány béremeléssel és praxisközösségek támogatásával orvosolná a hiányt.


​Nézzük az adatokat!

Jelenleg Magyarországon 458 településen összesen 609 betöltetlen háziorvosi praxis van. Ebből 157 már 5 éve nem talált orvosra, de olyan is van, amely már 15 éve áll betöltetlenül (16 db). 2010 óta majdnem minden területen romlottak az adatok. A KSH 2019-es felmérése alapján egy orvosra átlagosa 10655 eset jutott, így átlagosan egy betegre 12 percet tudtak fordítani. Emellett 2010 és 2019 között 438 fővel csökkent a praktizáló orvosok száma. Mivel a korábban taglalt okok miatt helyettesítéseket kell vállalniuk az orvosoknak, így szépen lassan romlik az ellátás mind a saját, mind a helyettesített praxisoknál a túlterheltség miatt - derül ki a GKI elemzéséből.

​Hol kevés a doktor?

A legrosszabb helyzetben Borsod-Abaúj-Zemplén megye van, itt 75 praxis áll betöltetlenül, de Pest megye (47) és Jász-Nagykun-Szolnok (46) megye sem büszkélkedhetnek. Átlagon felüli értéket produkál még továbbá Budapest, Fejér, Bács-Kiskun és Békés megye is. A legkevesebb betöltetlen háziorvosi pozíció Baranya megyében van, ez 14 praxist takar. Települések tekintetében pedig Tatabánya és Salgótarján viszik a prímet, 7-7 betöltetlen pozícióval, de szorosan ott van mögöttük Békéscsaba, Dunaújváros, Pápa, Szombathely és Zalaegerszeg, valamint a XIII., a XIV. és a XX. kerület.

​Jelentős támogatások

Az alapellátásban dolgozók fizetése 2010 óta 70 százalékkal emelkedett, míg a háziorvosok bére 85 százalékos növekedést ért el (az átlagkereset pedig 100 százalékkal növekedett). Mindezek mellett a kormány 2021-ben arra ösztönzi a háziorvosokat, hogy tömörüljenek praxisközösségekbe, így együttesen magasabb szintű ellátást nyújthatnak. Például közösen szerezhetnek be eszközöket, amelyeket egyedül nem biztos, hogy megengedhetnének maguknak. A kormány így szeretné a járóbeteg ellátás egy részét átirányítani ezekbe a közösségekbe.

​Nem újkeletű gondolat

Hazánkban már 126 praxisközösség működik, ezeket eddig a Svájci Alap 3,6, illetve az Európai Unió 7,6 milliárd forinttal támogatta, ehhez jött még 8,6 milliárd forint költségvetési forrásból. Anyagilag alapvetően azok járnak a legjobban, akik a teljes praxisközösséget vállalják, hiszen ők a 2021-es orvosbéremelés teljes összegét megkapják, míg akik lazább közösséget vállalnak, azok csak a béremelés 80 százalékát kapják meg. Akik egyáltalán nem vállalnak szerepet a közösségben, ők 30 százalékkal kell, hogy megelégedjenek.

​A pénz sem old meg mindent

Bár sok ösztönzőt kaptak a leendő háziorvosok, illetve egy-egy praxist hitelre is meg lehet venni, mégis vannak jelentős problémák, amelyeket nem küszöbölnek ki ezek az intézkedések. Vannak olyan nagy kiterjedésű praxisok, ahol manapság is házhoz megy a háziorvos, ugyanis a szétszórt aprófalvakból, tanyákból nem tudnak bejárni a betegek. Ezeken a helyeken igen nehéz működtetni a praxisközösségeket, így még megoldásra várnak.


Ne hagyd ki!