Hasznos tipp az SZJA-visszatérítés növeléséhez
Fotó: Freepik

Hasznos tipp az SZJA-visszatérítés növeléséhez (x)

A családi személyi jövedelemadó visszatérítésének híre alaposan felkavarta az adóhírek állóvizét. A közel 1,5 millió személyt érintő SZJA-visszatérítéssel a családok akár 1,6 millió forinthoz is juthatnak. A jogosultak kifizetése összesen akár a 600 milliárd forintot is elérheti. Sokakban felmerült a kérdés: mihez kezdjek az SZJA-visszatérítés összegével? Cikkünkben bemutatjuk, hogy az egészségpénztár segítségével miképp növelheted tovább, akár 150 ezer forinttal az SZJA-visszatérítés összegét!


Így növelheted akár 150 ezer forinttal az SZJA-visszatérítés összegét

Szívesen növelnéd kockázatmentesen, akár további 150 ezer forinttal az SZJA-visszatérítés összegét? Jó hírünk van, az egészségpénztár segítségével megteheted! Hiszen egészségpénztári tagként az önkéntes befizetések után 20%-os adó-visszatérítés vehető igénybe a befizetést követő évben, maximum 150 ezer forintig. Az alábbi példával szemléltetjük, hogyan növelhető az SZJA-visszatérítés összege az egészségpénztár segítségével:

 • Tételezzük fel, hogy SZJA-visszatérítésként 800 ezer forintot kapsz vissza és úgy döntesz, hogy ebből az összegből 750 ezer forintot befizetsz az egészségpénztári számládra.
 • Mivel az egészségpénztári befizetések után 20% visszajár adó-visszatérítés formájában, maximum 150 ezer forintig, így a 750 ezer forintos befizetésed után jogosult vagy erre.
 • A 750 ezer forintos befizetés után a 20%-os adó-visszatérítés mértéke pont a maximumot jelentő 150 ezer forint, amelyet 2023-ban fogsz visszakapni egészségpénztári számládra.
 • Vagyis ez azt jelenti, hogy a 800 ezer forintos SZJA-visszatérítésből, 750 ezer forintos egészségpénztári befizetéssel további közel 150 ezer forintra tettél szert. (A pénztári befizetéshez kapcsolódik ugyan működési költség, ennek ellenére jelentős pluszforrást gyűjthetsz.)

Az egészségpénztár előnyei

Tudtad, hogy nem csupán anyagi, de egészségügyi helyzeteden is javíthat az egészségpénztár? A tagság ugyanis a 20%-os adó-visszatérítésen túl további számos előnnyel kecsegtet. Mutatjuk, melyek ezek:

A befizető családtagjai is megadhatók kedvezményezettként, ezáltal az ő egészségügyi kiadásaik is fedezhetők. Sőt, az OTP Egészségpénztártól társkártya is rendelhető, amellyel a családtagok közvetlenül vásárolhatnak.

A sokoldalúan felhasználható egészségpénztárral az alábbi termékek és szolgáltatások számolhatók el:

 • egészségügyi ellátás (pl. orvosi szolgáltatások, fogászat, gyógytorna, gyógymasszázs, fizioterápiás kezelések, szűrővizsgálatok),
 • egészségügyi termékek (pl. gyógyszerek, szemüveg, okosóra, gyógyászati termékek és segédeszközök),
 • gluténmentes élelmiszerek,
 • egészségbiztosítás.

Az egészségügyi kiadásokon kívül pedig számos eltérő élethelyzetben is hasznos lehet (pl. gyermek születése, nevelése, beiskolázása, a lakáshitel törlesztése, az idősgondozás kapcsán felmerülő költségekben, vagy a sokszor igen megterhelő temetési költségekben is segíthet az egészségpénztár).

További előny, hogy az egészségpénztári egyenlegedből fedezheted a magánegészségügyi szolgáltatásokat is, így az állami egészségügyben gyakran tapasztalható hosszú várakozási idő lerövidíthető. Nem kell heteket, esetekben hónapokat várni a vizsgálatokra és a vizsgálat napján is legfeljebb néhány percet kell várakozni a rendelőben. Ráadásul a magánegészségügyi ellátás jellemzően exkluzív környezetben, jól felszerelt orvosi rendelőkben, igényesen kialakított terekben zajlik.

Az egészségpénztári számlára érkező befizetések már a befizetés napján felhasználhatók bizonyos szolgáltatásokra és termékekre. Családi támogatások esetén 180 napot kell várni a befizetést követően.

Ha még nem vagy egészségpénztári tag, de szeretnéd az SZJA-visszatérítés összegét egészségpénztár segítségével tovább gyarapítani, szükséges kiválasztanod egy szolgáltatót. 2021-ben az OTP Egészségpénztárt választották a legtöbben. Ebbe a pénztárba akár online is beléphetsz, így még a lakásodat sem kell elhagynod a tudatos önkéntes megtakarítás megkezdéséhez.

Az OTP Egészségpénztár stabil és biztonságos, Magyarország egyik legnagyobb egészség- és önsegélyező pénztára. Az egészségpénztárba belépők közül minden harmadik az OTP Egészségpénztárt választotta, így ma már több mint 307 ezer tag veheti igénybe szolgáltatásait.

Hasznos tipp az SZJA-visszat\u00e9r\u00edt\u00e9s n\u00f6vel\u00e9s\u00e9hez

Fotó:freepik

2022-ben 22 ajándék az OTP Egészségpénztártól!


Az OTP Egészségpénztárba való belépés nem csupán a fent felsorolt előnyök miatt lehet csábító, hanem a nemrég indult nyereményjáték miatt is, melynek fődíja 1 millió forint.

Ráadásul az 1 millió forintos fődíj mellett, további értékes nyeremények is várnak:

 • 2 x 500 ezer Ft (átutalással, bankszámládra)
 • 5 x 100 ezer Ft (átutalással, bankszámládra)
 • 14 x 50 ezer Ft értékű Rossmann ajándékkártya

Mit kell tenni a nyereményjátékban való részvételhez?

Ha már OTP Egészségpénztári tag vagy, akkor nincs más teendőd, mint 2022. február 7. és március 25. között legalább 20 ezer forintot befizetni az egészségpénztári számládra, valamint regisztrálni a nyereményjátékra.

Ha még nem vagy OTP Egészségpénztári tag, akkor lépj be gyorsan a Pénztárba és 2022. február 7. és március 25. között legalább 20 ezer forintot fizess be az egészségpénztári számládra, valamint regisztrálj a nyereményjátékra! Az online belépési lehetőségnek köszönhetően az OTP Egészségpénztárhoz való csatlakozást kényelmesen, akár a kanapéról is megteheted.

Szeretnéd növelni az esélyed a fődíjra? Megteheted, hiszen minden 20 ezer forintos befizetéssel tovább nő az esélyed a sorsoláson.

A nyereményjátékról további részletek az OTP Egészségpénztár 2022-BEN 22 AJÁNDÉK AZ OTP EGÉSZSÉGPÉNZTÁRTÓL! weboldalán érhetők el.

Ne hagyd ki!