Otthon is otthon lehetsz a pénzügyekben
Fotó: CONTENTNMORE

Otthon is otthon lehetsz a pénzügyekben

A takarékosság nem feltétlenül, és nem minden esetben jelent lemondást vagy kompromisszumot. Sokkal inkább egyfajta tudatos döntés arról, hogy a jövőben okosabban és hatékonyabban bánunk a pénzünkkel, azaz átgondoltabban osztjuk be a rendelkezésünkre álló forrásokat. Íme néhány tipp, amivel csökkentheted a háztartásod költségvetését.


Zöldebb otthon: spórolj napelemmel!

Hazánkban a napsütéses órák száma szinte mindenütt évi 2000 óra körül vagy afelett alakul. Ez azt jelenti, hogy néhány egyszerű, akár online is beszerezhető eszközzel akár tavasztól őszig mellőzheted, illetve drasztikusan csökkentheted az áramfogyasztást a ház körül. Iyen minimális költséggel járó napelemes eszköz például a napelemes töltő, kerti lámpa, fényfűzér és reflektor, de akár napelemes játékokat is találsz az üzletek és webáruházak kínálatában. Ezekkel az apróságokkal hosszú távon nagy utat járhatsz be ökológiai lábnyomod csökkentése érdekében.

Telefonos applikációk a költségek vezetéséhez

Előfordult már veled is, hogy úgy csappant meg jelentősen a bankszámlád, hogy szinte vissza sem tudtál emlékezni, mikor, mire és mennyit költöttél? Mindenkivel megesik néha. Ám, ha gyakran van olyan érzésed, hogy kifolyik a pénz az ujjaid közül, érdemes nagyobb tudatosságra törekedned a havi költéseidet illetően. Ma már számos ingyenes és fizetős telefonos applikáció áll rendelkezésedre angol és magyar nyelven egyaránt. Segítségükkel könnyedén nyomon követheted a kiadásaidat, összevetve a bevételeiddel. Sok appban beállíthatsz havi vagy heti limitet, így automatikusan figyelmeztet, ha túlköltekezel. Számos hazai bank rendelkezik ilyen alkalmazással, mindenképp térképezd fel, hogy a te számlavezető bankod milyen opciókat kínál ügyfelei számára.

Így tudsz spórolni a napi menün

Az impulzusvásárlás egyik nagy hátránya, hogy sokszor felesleges költségekbe vered magad, azaz olyan dolgokat is megvásárolsz, amelyekre valójában nincs is szükséged. Egy kis önfegyelemmel, valamint tervezett és tudatos vásárlással sokat spórolhatsz. Hetente egyszer írd össze, hogy mit szeretnél főzni, majd ezek alapján készíts bevásárlólistát. Érdemes szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel tarkítani a menüt, hiszen ezek dúsabbak vitaminokban és ásványi anyagokban ‒ és még frissebbek is. A maradékot pedig ne dobd ki! Inkább fagyaszd le, vagy használd fel másnap valamilyen újabb finomság alapanyagaként!

Legyen szó energiamegtakarításról, költségvetés tervezésről vagy okos vásárlásról, egy kis odafigyeléssel könnyen csökkentheted a költségeidet. A pénzügyi tudatosság pozitív hatásait pedig már néhány héten belül érezni fogod. (X)


Ne hagyd ki!