Brüsszel szabályozná  az Airbnb és a Booking működését
Fotó: Shutterstock

Így lépne rá Brüsszel az Airbnb és a Booking nyakára

Az Európai Parlament és a Tanács megállapodosra jutott a rövid távú lakáskiadás szabályozása ügyében. A tervezet elsősorban az Airbnb, a Booking és az Exepedia, illeve a hozzájuk hasonló modellben működő szolgáltatókat érinti.


A hvg.hu ismertetése szerint a folyamatban ingyenesen vagy arányos díjért lehet majd az interneten keresztül regisztrálni a rövid távra kiadott ingatlanokat, majd a főbérlők egy regisztrációs számot kapnak, amivel kiadhatjuk az adott ingatlant. Ezen keresztül tudnák a hatóságok ellenőrizni az adatokat. A regisztrációs szám alapján a felhasználóknak tudniuk kell azonosítaniuk az ingatlan a platformokon, és arra is ügyelniük kell, hogy a szolgáltatott információk megbízhatóak legyenek.

Aki megsérti a szabályokat, annak felfüggesztik a regisztrációs számát. A hatóságok leszedhetik az illegális hirdetéseket, büntetéseket is kiszabhatnak. A tagállamok emellett létrehoznak egy közös felületet is, amire a nagyobb platformoknak havonta kell adatokat küldeniük a lakáskiadók tevékenységéről.

Eddig az nehezítette leginkább a szabályok kialakítását, hogy a lakáskiadási platformok elzárkóztak az adatok megosztása elől. A javaslat parlamenti felelőse szerint a városok azonban harcolnak az illegálisan nyaralási célra kiadott ingatlanok elszaporodásával, és ez Európa-szerte nyomás alatt tartja a városok élhetőségét és megfizethetőségét. Az EP-nek és a Tanácsnak még hivatalosan el kell fogadnia a döntést. Ha mindkét intézményen átmegy a javaslat, a tagállamoknak két évük lesz rá, hogy kialakítsák a szükséges feltételeket a rendszerhez.

Ne hagyd ki!