Sokan törekszenek az akkuk tartósságának megőrzésére
Fotó: Shutterstock

Így maradhatnak tartósak az eszközeid akkumulátorai

Néhány egyszerű technikával és egy kis odafigyeléssel könnyen meghosszabbítható a különféle eszközök akkumulátorainak élettartama. Mutatjuk, mire figyelj oda, hogy nem váljanak egyhamar használhatatlanná az aksijaid.


Így maradhat tartós egy mobiltelefon akkumulátora

Összefüggés van a mobileszközök akkumulátorainak élettartama és a feltöltések száma között. Egy hagyományos lítium-ionos akkunak 400-500 töltési ciklusa van. Ezután gyakran akkorát romlik a teljesítménye, hogy muszáj lecserélni.

Egy töltési ciklusnak számít, amikor 0-ról 100 százalékra töltődik a telefon. Ezért, ha valaki hosszabb élettartamot akar biztosítani a mobiljának, sosem érdemes teljesen lemerítenie, vagy feltöltenie az aksiját.

Például a Samsung eddig is azt javasolta, mindig 50 és 85 százalék között legyen a telefonjai akkumulátorának a töltési szintje – igaz, az ilyen ajánlások gyártónként eltérnek.

Emellett az sem szerencsés, ha egész éjszaka a töltőn marad az aksi. Jellemzően az újabb, márkás mobiltöltők érzékelik, ha feltöltődött a készülék. Azonban vannak olyan régebbi, elhasználódott, esetleg harmadik féltől származó akkutöltők, amelyek nem ismerik fel a teljes töltöttséget. Ez olyan következményekkel is járhat, hogy a normális, legfeljebb 35 fokos hőmérséklet fölé melegítik a készüléket, így roncsolva azt.

Új, uniós irányelvek

Egyébként az Európai Unió új irányelve alapján 2027-től minden az uniós piacokon kínált, akkumulátorról üzemelő eszköz aksijának cserélhetőnek kell lennie, akár otthoni körülmények között is.

A PC World megjegyzi, továbbra is érdeme elkerülni a nem hivatalos, gyakran minőségi problémákat rejtő töltők, akkuk és power bankok alkalmazását. Emellett javasolják, a felhasználók 80 százalékos töltöttségi szint környékén állítsák le az akkuk töltését.

Hozzáteszik, az olyan új technológiák, mint a macOS optimalizált töltése, vagy a Lenovo, ASUS, Dell és Acer saját alkalmazásai segíthetnek a felhasználóknak az aksik töltöttségi szintjének szabályozásában, így minimalizálva az akkumulátorok terhelését.

Ne hagyd ki!