Javította a vevők alkupozícióját az egy éve tartó koronavírus járvány, ezt mutatta ki az Otthon Centrum és a Duna House.


Az elmúlt 11 hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy minden használt lakástípus esetében kismértékben nőtt az alku mértéke, ismertette az Otthon Centrum adatsorát Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető a Portfóliónak azt mondta, a korábbiakhoz hasonlóan még mindig a panelek esetében lehet a legkevesebbet alkudni. De a 7,8 százalékos alku az ezt megelőző éves átlaghoz képest még így is 1,2 százalékpontos növekedést jelent. A családi házaknál viszont akár tíz százalékos árcsökkenést is el lehet érni.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a Duna House elemzése is, ami megkülönbözteti az első hirdetési ár és az adásvétel napja között a tulajdonos által csökkentett árat, valamint az adásvétel napján meghatározott árcsökkentés mértékét. Ezek alapján is az jött ki, hogy a paneleknél valamivel kevesebbet lehet alkudni, mint a tégla építésű lakásoknál.

A részletek

Az Otthon Centrum elemzése szerint alku mértékének emelkedésében nincs számottevő különbség a településtípusok között: a panelek esetében Budán és a régióközpontokban 7 százalékos alku jellemző, az ország többi részén inkább 8 százalék. Ezzel szemben a tégla lakásoknál Budán 10, a belvárosban pedig a 11 százalékos engedmény is elérhető.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Szereted hallatni a hangodat? A Spotify újításának örülni fogsz

A Spotify bejelentette, hogy a három éve indított podcast szolgáltatásait a tartalomgyártók hamarosan szélesebb körben is igénybe vehetik. A zenei streamingszolgáltató vállalat abban reménykedik, hogy az újítással növelheti a prémium előfizetői számát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Fiatal programozó zseni vállalkozását nyelte le a Twitter

Nick Caldwell, a Twitter mérnöki divíziójának alelnöke stílusosan a Twitter-en jelentette be, hogy a közösségi platform felvásárolta a Sphere chat applikációt. A Sphere-t az a vállalkozó zseni alkotta, akitől alig 17 éves korában a Yahoo 30 millió dollárért megvásárolta az első startupját.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Az Amazon milliós belépési bónusszal csalogatja a munkavállalókat

Közeledik a karácsonyi hajsza, az Amazon viszont egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd, ezért újabbnál-újabb ösztönzőkkel próbálja becsalogatni a leendő munkavállalókat. Aktuális akciójában forintban akár 1,3 milliós bónuszt is bezsebelhetnek a friss belépők.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!