Most a vevők örülhetnek a lakáspiacon

Javította a vevők alkupozícióját az egy éve tartó koronavírus járvány, ezt mutatta ki az Otthon Centrum és a Duna House.


Az elmúlt 11 hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy minden használt lakástípus esetében kismértékben nőtt az alku mértéke, ismertette az Otthon Centrum adatsorát Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető a Portfóliónak azt mondta, a korábbiakhoz hasonlóan még mindig a panelek esetében lehet a legkevesebbet alkudni. De a 7,8 százalékos alku az ezt megelőző éves átlaghoz képest még így is 1,2 százalékpontos növekedést jelent. A családi házaknál viszont akár tíz százalékos árcsökkenést is el lehet érni.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a Duna House elemzése is, ami megkülönbözteti az első hirdetési ár és az adásvétel napja között a tulajdonos által csökkentett árat, valamint az adásvétel napján meghatározott árcsökkentés mértékét. Ezek alapján is az jött ki, hogy a paneleknél valamivel kevesebbet lehet alkudni, mint a tégla építésű lakásoknál.

A részletek

Az Otthon Centrum elemzése szerint alku mértékének emelkedésében nincs számottevő különbség a településtípusok között: a panelek esetében Budán és a régióközpontokban 7 százalékos alku jellemző, az ország többi részén inkább 8 százalék. Ezzel szemben a tégla lakásoknál Budán 10, a belvárosban pedig a 11 százalékos engedmény is elérhető.


Ne hagyd ki!