Mi történhetett az Androiddal?
Fotó: Shutterstock

Miért csökkent az Android piaci részesedése? Itt a válasz

Jelentős az Android rendszer dominanciája a mobiltelefonokon a világpiacon, hiszen tízből hét készüléken az a program fut. Azonban rengeteg felhasználót veszített az elmúlt években. Mutatjuk, mi állhat a háttérben.


Oligopol piac

Csupán két operációs rendszer uralja a mobiltelefonok világát: az Android és a kizárólag az iPhone-okhoz köthető iOS. Az előbbi egyébként a Google programja, és jelenleg 69,74 százalékos szelet az övé a világpiacból – írja a hvg.hu.

Ezzel a piaci részesedéssel igazán elégedett lehetne a Google, azonban beárnyékolja a statisztikáit egy adat: 2018-ben még 7,58 százalékkal nagyobb volt a részesedésük, egészen pontosan 77,32 százalék.

Ez állhat a lejtmenet mögött

A StockApp pénzügyi szakértője egyszerűen a fokozódó paci versenynek tulajdonítja az Android visszaesését. A vizsgált időszakban az iOS 6 százalékkal erősödött, vagyis a 2018-as 19,4 százalék helyett jelenleg 25,94 százalékon áll, tehát egyre többen választják az iPhone termékeit. Csupán a fennmaradó 4,32 százalékon osztoznak más fejlesztők programjai napjainkban.

Az iPhone-ok egyébként jellemzően magasabb árban mozognak, mint a Android-alapú kortársaik, és ez visszatükröződik földrajzi adatokon is. Afrikában az okostelefonok 84 százaléka használ Androidot, 14 százaléka pedig iOS-t. Ázsiának 81 százalékát, Dél-Amerikának pedig a 90 százalékát uralja a Google terméke, amíg az előbbiben 18 százalékon, az utóbbiban pedig 10 százalékon áll az iPhone rendszere. Európában azonban már „csak” 69,32 százalékos az Android piaci részesedés, Észak-Amerikában pedig 54-45 az arány a iOS javára!

A szakértő viszont nem érzi azt, hogy bajban lenne az Android, hiszen a nyílt forráskódja és a megfizethetősége miatt világszerte nagyon népszerű, és ezek miatt szinte behozhatatlan az előnye az iOS-sal szemben.

Újított a Google

Néhány hete EBBEN a cikkünkben írtunk arról, hogy hiánypótló funkcióval bővítette a Google keresőmotorja kínálatát, amelyet kifejezetten az Android felhasználókra fejlesztett. Az új funkció segítségével az Androidos ügyfelek villámgyorsan törölhetik böngészési előzményeiket az utolsó 15 percre visszamenőleg.

Az új fejlesztés használatához elég megnyitni az Google hivatalos applikációját egy Androidos eszközön, és rákattintani a profilunkra. A felugró menüben, az „előzmények” menüpont alatt meg fog jelenni egy „gyorsgomb”, melynek megnyomásával törölni lehet az elmúlt 15 perc lekérdezéseit.

Az eddigi lehetőségek ettől jóval „kényelmetlenebbek” voltak, több menüponton át kellett küzdeni magunkat, illetve külön be kellett állítani, hogy pontosan hogyan és mennyi időre visszamenőleg szeretnénk megszabadulni előzményeinktől.

A funkció ismerős lehet az iPhone-felhasználóknak, a techcég az iOS eszközökre már tavaly nyáron bevezette a szolgáltatást, amely meglehetősen népszerűnek bizonyult.


Ne hagyd ki!