Az Apple  a globális chiphiány miatt visszafogja az iPad-ek gyártását
Fotó: Shutterstock

Kényszerű döntést hozott az Apple, az iPad a vesztes

A globális chiphiány arra kényszeríti az amerikai Apple céget, hogy visszafogja iPad-gyártását, és az így megmaradó félvezetőket inkább a nemrég piacra dobott iPhone 13 készülékek előállításánál használja fel - közölte a Nikkei című japán lap, amely szerint úgy tűnik, hogy a chiphiány az eddig becsültnél nagyobb mértékben sújtja a vállalatot.


Lemaradásban

A lap szerint az Apple az elmúlt két hónapban a tervezetthez képest fele annyi iPad-et készített, és csökkent az iPhone készülékek előző generációinak a gyártása is, hogy a felszabaduló alkatrészeket felhasználja legújabb mobiltelefonjába. A Nikkei emlékeztetett arra, hogy az amerikai gyártó azért helyezi előtérbe legújabb mobilkészülékét, mert a vásárlók érdeklődése általában a megjelentést követő első hónapokban a legnagyobb.

A döntés háttere

Az Apple szeptember 14-én mutatta be új telefonkészülékét. A cég egyben azzal számol, hogy az iPhone 13 iránti keresletnövekedés nagyobb lesz, mint az iPad-é Európában, Észak- és Dél-Amerikában, ahonnan az Apple nyereségének a 66 százaléka származik.

Az Apple -t is sújtó chiphiányról mi is írtunk, megjegyezve, hogy a nagy riválisnál, a Microsoft-nál főleg az Xbox konzolok és a Surface laptopok gyártását érintette a globális krízis, de a szoftveres termékeivel ellensúlyozni tudta a kieséseket. Az Apple viszont jelentős mértékben támaszkodik az iPhone értékesítésekre, az elemzők pedig arra számítanak, hogy a vállalat nem tudja tartani az előírt termelési kvótát. A szeptemberben zárult negyedéves jelentést még nem tette közzé a vállalat, de előreláthatólag így is pozitív eredményekről, vélhetően 84,8 milliárd dolláros bevételről fog beszámolni. Ez 31 százalékos növekedést jelentene az előző év azonos időszakához képest.

Az Apple jelenlegi 2,46 billió dolláros piaci értékével közel másfél éve vezeti a világ legértékesebb vállalatainak listáját. A napokban azonban a Microsoft részvényárfolyama egy 4,2 százalékos növekedésének köszönhetően elérte 323,17 dolláros értéket, erre korábban még nem volt példa. Ez azt jelenti, hogy a technológiai óriás piaci tőkeértéke meghaladta a 2,42 billió dollárt, így elérhető közelségbe került a listavezető hely.


Ne hagyd ki!