A Microsoft logója és felirata látható cég irodaépületén, a vállalat hamarosan utol érheti az Apple-t
Fotó: Shutterstock

A Microsoft ott liheg az Apple nyakában, ádáz csata folyik az első helyért

A Microsoft meglehetősen jó negyedéves eredményekről számolt be, főleg az Azure felhőalapú szolgáltatásainak köszönhetően.Olyannyira, hogy hajszál híján trónfosztásra került sor.Rekord született

Az Apple jelenlegi 2,46 billió dolláros piaci értékével közel másfél éve vezeti a világ legértékesebb vállalatainak listáját. A napokban azonban a Microsoft részvényárfolyama egy 4,2 százalékos növekedésének köszönhetően elérte 323,17 dolláros értéket, erre korábban még nem volt példa. Ez azt jelenti, hogy a technológiai óriás piaci tőkeértéke meghaladta a 2,42 billió dollárt, így elérhető közelségbe került a listavezető hely. A Microsoft meglehetősen jó évet tudhat eddig maga mögött, az elmúlt 10 hónapban 45 százalékkal nőtt részvényeinek értéke az Apple 12 százalékos eredményéhez képest. Ezt főleg annak köszönheti, hogy piaci riválisainál jobban kezelte a globális félvezetőhiányt. Ebben óriási szerepet játszott a Windows szoftverének vállalati értékesítése, illetve az Azure felhőalapú divíziójának teljesítménye, amely önmagában 48 százalékos bevételnövekedést könyvelhetett el. A cég 45,3 milliárd dolláros bevétellel és 20,5 milliárd dolláros profittal zárta az aktuális negyedévet.

Nincs minden veszve

Az Apple már valamivel nehezebb helyzetben van a chiphiány miatt. A Microsoft esetében főleg az Xbox konzolok és a Surface laptopok gyártását érintette a globális krízis, de a szoftveres termékeivel ellensúlyozni tudta a kieséseket. Az Apple viszont jelentős mértékben támaszkodik az iPhone értékesítésekre, az elemzők pedig arra számítanak, hogy a vállalat nem tudja tartani az előírt termelési kvótát. A szeptemberben zárult negyedéves jelentést még nem tette közzé a vállalat, de előreláthatólag így is pozitív eredményekről, vélhetően 84,8 milliárd dolláros bevételről fog beszámolni. Ez 31 százalékos növekedést jelentene az előző év azonos időszakához képest.

The Conversation

Ne hagyd ki!