A szórakozást és a munkát is forradalmasíthatja az új eszköz
Fotó: Shutterstock

Ez lehet az elmúlt 15 év legnagyobb Apple-bejelentése

A szakértők szerint az iPhone 2007-es bemutatása óta nem volt akkora bejelentése az Apple-nek, mint a mostani. Érkezik az Apple Vision Pro kevert valóság szuperszemüveg.


Kevert valóság szemüveget dob piacra az Apple

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook jelentett be az Apple WWDC fejlesztői konferencián, hogy érkezik az Apple Vision Pro kevert valósággal dolgozó szemüveg. Egyik különlegessége, hogy a hagyományos virtuális valóság szemüvegekkel ellentétben nem takarja el a szemet, hanem át lehet rajta látni, így olvasztja egybe a felhasználója szeme előtt a fizikai és a virtuális valóságot.

Az Apple Vision Pro elénk vetített rendszerében a nézésünkkel, az ujjmozdulatainkkal és a hangunkkal is operálhatunk. A HVG megjegyzi, például ha ránézünk egy ikonra, a rendszer ki fogja azt emeli. Ha magunk előtt tartjuk az ujjunkat, akkor „rá is nyomhatunk”, akárcsak az okosmobilok kijelzőjén levő ikonokra. A szövegbevitelhez pedig (például egy e-mail megírásánál) a hangunk a legkényelmesebb beviteli eszköz.

A tervező szerint az Vision Pro szemüveggel dokumentumokat vetíthetünk magunk elé, dolgozhatunk rajtuk, videochatelhetünk, böngészhetünk a neten, fotókat és filmek nézhetünk, vagy akár e-mailezhetünk is. A két OLED kijelzője pedig jobb és részletgazdagabb látványt nyújt, mint két 4K-s tévé. Emellett a szemüveg képes besötétíteni a szemünk előtt lévő üveget azért, hogy a virtuális világ valóságosabbnak hasson.

A technológiai háttere és az ára

A technológiai hátterét az Apple M2 chipje mellett a szemüveghez fejlesztett R1 chip adja 12 milliszekundumos válaszidővel. Ha áramforráshoz csatlakoztatjuk a szemüveget, szinte bármennyi ideig működtethető. Viszont az akkuról kétórás üzemidőre képes.

Saját operációs rendszert is kapott a készülék, a visionOS-t. Az Apple ígérete szerint az iPhone-ra és iPadre kiadott alkalmazások közül számos élvezhető lesz a szemüvegen is. Sőt, lesz egy saját App Store-ja, ahonnan a hozzá fejlesztett appokat lehet letölteni. Mindemellett a cég partnerségre lépett a Disneyvel, így a filmstúdió számos filmjét és sorozatát is élvezhetjük az eszközön.

Az Apple Vision Prót 2024 elején dobhatják a piacra mintegy 3499 dolláros áron (nagyjából 1,2 millió forint). Viszont hazánkban valószínűbb, hogy ennél drágábban lesz beszerezhető, így az 1,5-2 millió forintos árcédula inkább valószínű.

Drágít szolgáltatásán az Apple

Ha az Apple-nél járunk: sorra kapják a tájékoztatást az Apple-től az iCloud+ magyarországi előfizetői egy jelentősebb áremelésről. Ezt az üzenetet például egy 200GB tárhellyel rendelkező ügyfél kapta néhány napja:

Az Apple 899 Ft/hónap összegről 1 290 Ft/hónap összegre emeli ennek az előfizetésnek az árát. Az előfizetés automatikusan megújul 1 290 Ft/hónap áron június 23. naptól kezdődően, hacsak le nem mondja a megújítási időpont előtt legalább egy nappal. További információért vagy a lemondáshoz áttekintheti az előfizetését.

Nagy áremelést eszközöl a cég a többi tárhelyméretnél is. Például az 50 GB-os előfizetés havidíja 299 forintról 399 forintra emelkedik, valamint a 2 TB-os változat több mint 50 százalékkal drágul.

(A borítóképünk illusztráció.)

Ne hagyd ki!