Aranyszínű áramvezeték szürkületkor
Fotó: Shutterstock

Vészmadár vagy realista az 5-10 durva telet jósoló politikus?

A belga energiaügyi miniszter európai uniós szintű ársapka bevezetését szorgalmazza a gázra, valamint sürgeti, hogy válasszák szét egymástól a gáz és az áram árát.


Az Európai Unió államai jelentős energiaáremelkedéssel küszködnek, miután a kontinens fő gázbeszállítója, Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, és a Nyugat ezért szankciókat hozott Moszkva ellen.

Felfüggesztheti a kereskedést

Tinne Van der Straeten belga energiaügyi miniszter Twitter-bejegyzésében arra figyelmeztetett, hogy az európai gázárakat sürgősen be kell fagyasztani. Hozzátette, hogy a gázárak és az áramárak közötti kapcsolat mesterséges kreálmány, és ezen változtatni kell.

A következő 5-10 tél borzasztó lesz, ha nem teszünk semmit – írta, megismételve a belga miniszterelnök korábbi kijelentését, amelyről mi is írtunk. Így folytatta:

a gyökereknél, európai szinten kell cselekednünk az árak befagyasztásáért.

Az Eurostat adatai szerint az Unión belül idén Belgiumban a legmagasabb az energiaárak inflálódása.

A Reuters infomációi szerint Belgium kész felfüggeszteni a kereskedést „irracionális piaci viselkedés” esetén.

Őrület az energiapiacokon

Az elektromos áram ára ugyancsak az egekbe szökött a héten Európában: új rekordmagasságot ért el, amit az osztrák vezetés is kommentált.

Meg kell állítanunk azt az őrületet, ami jelenleg zajlik az energiapiacokon – mondta Karl Nehammer osztrák kancellár.

Nem hagyhatjuk, hogy Putyin (orosz elnök) határozza meg nap mint nap az elektromos áram európai árát

– tette hozzá.

Az orosz-ukrán konfliktusban Ukrajnát támogató országok függetlenedni próbálnak az orosz olajtól és gáztól. Oroszország, amely tavaly az Unió gázszükségletének 40 százalékát biztosította, csökkentette az Európába irányuló földgáz mennyiségét, miután az Unió embargót vetett ki az orosz olajra és szénre.

The Conversation

Ne hagyd ki!