Azonban óva int a szakértő a pánikvásárlástól
Fotó: Shutterstock

Elindult az utolsó roham az árstopos termékekért

Augusztus elsejével kivezeti az élelmiszerárstopot a kormány. Emiatt megnőtt a kereslet a hatósági áras termékekre. Azonban a szakértő figyelmeztet: nem indokolt a pánikvásárlás, hiszen nagyon sok az akciós élelmiszer a boltokban az ársapkás árucikkeken kívül is.


Figyelmeztet a szakértő: szükségtelen a pánikvásárlás

Mint arról Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára tájékoztatott, a legtöbb hazai kiskereskedelmi üzletlánc az ársapkás termékek növekedett forgalomról számolt be a napokban. A jelentős keresletet magyarázza, hogy augusztus elsejével kivezeti a kormány az árstopot. Azonban a főtitkár szerint nincs ok a pánikvásárlásra, hiszen az élelmiszerárstopok nélkül is akciók sora várja a vásárlókat a boltokban.

Mi nem látjuk az okát annak, hogy felvásároljanak, ugyanis most egy a korábbinál is szélesebb körű termékcsoportból kap engedményeket a vásárló. (…) Az árstop által érintett termékkör augusztus elsejétől tulajdonképpen hozzákapcsolódik a kötelező akciózásban részt vevő termékkörhöz

- idézi a főtitkárt a VG.

Hozzátette, vannak olyan élelmiszerek is, amelyeknek tartósan csökkent az árszabásuk az év eleji szinthez képest, hiszen alacsonyabb lett a beszerzési áruk.

Több mint egy hónapjuk volt felkészülni az üzleteknek

A kormány júniusban jelentette be, hogy augusztus elsejével megszűnik az élelmiszerárstop. Gulyás Gergely, a miniszterenökséget vezető miniszter az árstop kivezetését azzal indokolta, a jelenlegi előrejelzések szerint augusztusban jelentősen csökken az infláció - 15 százalék körül várható - és a mérséklődésének a felgyorsulása folytatódni fog az ősszel is.

A miniszter akkor számolt be arról is, hogy a kötelező akciózás eredetileg előírt 10 százalékos mértékét 15 százalékra emelik, továbbá az akciót kiterjesztik azokra a termékcsoportokra is, amelyek eddig az élelmiszerárstop alá estek.

Kifejtette, a heti akciós időszakot megelőző harminc napban a bolt által alkalmazott legalacsonyabb bruttó árnál legalább 15 százalékkal kedvezőbb áron kell adni az üzleteknek az érintett termékeket a jövőben.

Közölte, az árstopos termékeknél nem lehet a legalacsonyabb árat figyelembe venni, hiszen az az árstopos ár, ezért ebben az esetben a bruttó beszállítói árból indulnak ki és azt kell 15 százalékkal csökkenteni.

A miniszter azt mondta, az akciós termékeknél jelentősebb árcsökkenésre lehet számítani, miközben az infláció is csökkenni fog. Az árstop megszűnését követően pedig az érintett termékeknél is lesz egy fék, ami az áremelkedésnek gátat szab. Arról is gondoskodnak, hogy mindenkinek láthatóan és érthetően jelezzék az üzletek az árcsökkentett termékek körét és az árcsökkentés tényét.

Ne hagyd ki!