Bizonytalanságot okozott a fizikai áruházaknál az online vásárlások elterjedés
Fotó: Shutterstock

Korai volna temetni a hagyományos áruházakat

Rendkívül népszerűvé váltak az online áruházak a hagyományos, fizikai boltokkal szemben. A trend elsősorban azzal magyarázható, hogy a világjárvány alatt az emberek többnyire kerülni próbálták a fizikai kontaktust másokkal. A jelenség némi bizonytalanságot okozott a hagyományos áruházak jövőjével kapcsolatban. Azonban már látszik, mire számíthatnak a klasszikus áruházak a piacon.


Bizonytalanságot okozott a fizikai áruházaknál az online vásárlások elterjedése

Az online kereskedelem a világjárvány előtt is elterjed volt, azonban a felfutása a koronavírus-járvány időszakára tehető. Akkor az emberek próbálták a távolságot tartani egymástól, amennyire csak lehetett. Ez a befektetőket arra ösztönözte, hogy több pénzt fektessenek a digitális vállalkozásokba.

Azonban később, az online ügyfelek megnyerése miatt a digitális marketingre fordított pénz nagyon megemelte a cégek költségeit. Például az Apple 2021-ben bevezetett adatvédelmi változásai is hatással voltak az e-kereskedelmi vállalatokra, hiszen korlátozták a vásárlók nyomon követését az interneten, illetve a mobileszközökön. Emiatt az online hirdetések kevésbé érték el a potenciális vevőket, ráadásul drágultak is. Egyes népszerű webáruházak pedig hiába adtak el egyre több terméket, kevésbé voltak nyereségesek.

A probléma feloldható fizikai üzletek nyitásával, azonban az sem olcsó mulatság. Emiatt egyes e-kereskedők a bevált, alacsonyabb költségű, hagyományos áruházak felé fordultak, valamint nyitottak más kiskereskedők felé is. Részben rajtuk keresztül próbálják értékesíteni az áruikat. Továbbá a klasszikus boltok nagy előnye az is, hogy ott a vásárlók akár megvizsgálhatnak, esetleg ki is próbálhatnak termékeket.

A szakértők szerint emiatt sem szabad temetni a fizikai áruházakat. A VG pedig megjegyzi, a jelenség kissé hasonlít a papíralapú könyvek és az e-bookok viszonyára. Az előbbiekről is azt hitték, hogy eltűnnek, de az eladásokból és az emberek érdeklődéséből látszik, hogy nem fognak.

Itt verik el a legtöbb pénzt a hazai online vásárlók

Egyébként a GKID 2022-es, online értékesítési adatokra épülő e-kereskedelmi toplistájából kiderül, továbbra is – immár negyedik éve – a romániai eredetű eMAG a legnagyobb forgalmú webáruház Magyarországon. Őket a cseh Alza magyarországi online üzlete követi, a harmadik pedig a német tulajdonú Mediamarkt műszaki áruház. A három webshop mind megőrizte a tavalyi helyezését.

Viszont a negyedik helyezett az online piac egy új belépője, a svédországi eredetű IKEA. Az ötödik a cseh tulajdonban lévő Kifli.hu, egy helyet javítva a tavalyi helyezéséhez képest. Ráadásul a saját kategóriájában, az FMCG (napi fogyasztási cikkek) szegmensben piacvezetővé vált. Így az e-kereskedelemben megelőzte például a Tescót is, amely összesítésben sem szerepelt fényesen tavaly: a negyedikről a nyolcadik helyre csúszott.

A legnagyobb magyar tulajdonú cég az e-kereskedelmen az Euronics lett. Összesítésben a hetedik helyen végzett, közvetlenül a Telekom mögött. A TOP10-ben további két hazai cég szerepel, az Aqua és az iPon számítástechnikai üzletek.

A TOP15-ben lévő cégek összforgalma a 2021-es 520 milliárdról 565 milliárdra nőtt 2022-ben. Ez valamivel kevesebb, mint a hazai e-kereskedelmet összességében jellemző 9,9 százalékos bővülés. Egyébként a 15 top e-üzlet adta a szektor teljes forgalmának a 43 százalékát. Az eMAG tavalyi, 194 milliárdos forgalma a teljes piac 14,7 százalékát fedte le.

Ne hagyd ki!