A nyárias szeptemberben is népszerű volt a Balaton a pihenni vágyók körében
Fotó: Shutterstock

Sokakat csábított a szeptemberi nyár a Balatonhoz

2023 szeptemberében a turisztikai szálláshelyeken1 (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, jelentette a KSH.


A vendégéjszakák 72%-át a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 3,9%-kal volt magasabb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 11%-kal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 0,6%-kal nőtt, a vendégéjszakáké 1,2%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 762 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké közel 1,7 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 564 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 67%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 3,8%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 1,4%-kal nőtt 2022 szeptemberéhez mérten. A két legnépszerűbb turisztikai térségben2, a Balaton és a Mátra–Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák 26, illetve 10%-át regisztrálták, Budapest részesedése 11% volt.

A külföldi vendégek száma 22, a vendégéjszakáké 13%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 663 ezer vendég 1,8 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 500 ezer vendéget és 1,3 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 78%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 12%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 21%-kal bővült 2022 szeptemberéhez mérten. Budapest turisztikai szálláshelyein a külföldivendég-éjszakák 57%-át regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 13%-os részesedéssel.


Ne hagyd ki!