Bruce Springsteen 2013-as, Rio de Janeiro-i koncertjén mutat egy irányba, miközben rajongói előtt áll
Fotó: Shutterstock

Bruce Springsteen eladta a dalait, ennyit keresett az üzleten

Bruce Springsteen hivatalosan is eladta zenei katalógusának jogait. A vásárló a SonyMusic lemezkiadó, amelynek így olyan klasszikusok kerültek a tulajdonába, mint a „Born in the U.S.A.” vagy a „The River”-írja a RollingStone.


Rocklegenda

A Billboard értesülései szerint Springsteen 500 millió dollárért, átszámítva nagyjából 163 milliárd forintért adta el zenei életművének felhasználási és kiadói jogait.

A tetemes összeget a Sony Music és a Sony Music Publishing vállalatok fizették ki a művésznek egy kombinált megállapodásban.

Az üzlet értelmében a zenész mind a 20 stúdióalbuma a Sony-hoz került. Springsteen minden idők egyik legsikeresebb rockzenésze. A húszszoros Grammy-díjas művész dalai tavaly több mint 15 millió dollárnyi bevételt generáltak.

Legnagyobb slágere egyértelműen az 1985-ben kiadott Born in the USA, amely világszerte 30 millió példányban kelt el. Az 1990-es években Oscar-díjra jelölték a „Philadelphia – Az érinthetetlen” című film főcímdaláért, 1999-ben a Rock and Roll Hall of Fame-be is bekerült. 10 évvel később pedig ő volt a sztárfellépő az amerikai Super Bowl félidei showján.

A 72 éves élő legenda nemrégiben Born To Run címen kiadta önéletrajzi könyvét, illetve Broadway előadás-sorozatot is rendezett, amely betekintést nyújt életébe és karrierjébe.

Legújabb albuma, a Letter To You 2020-ban jelent meg.

A híreket a Sony és Springsteen sem kommentálta, továbbá a pontos összeget hivatalosan még nem erősítették meg.

A nagyok tábora

Bruce Frederick Joseph Springsteen a legújabb tagja azon zenészek egyre népesedő táborának, akik egyebek között az anyagi biztonság érdekében megváltak zenei katalógusuk jogaitól.

Az elmúlt hónapokban Bob Dylan és Neil Young életműve is eladásra került, amelyek sorrendben 400 és 150 millió dollárért keltek el. Október elején pedig a Rock'n'Roll Királynője, Tina Turner is megvált dalaitól a BMG lemezkiadó javára, nagyjából 50 millió dollárért.

A BMG a dalok mellett Tina Turner nevének és képeinek felhasználási jogait is megszerezte, amelyeket a jövőben szponzorációs és értékesítési célokra is felhasználhat.

The Conversation

Ne hagyd ki!