Jelentősen drágultak az autóbiztosítások
Fotó: Shutterstock

Ezért és ennyivel drágultak a gépkocsi biztosítások

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja március elején 52 322 forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 48 088 forinttal – közölte a Netrisk. Az átlagos CASCO-díj 42 százalékkal 136 ezer forintra emelkedett.


A cég tájékoztatása szerint a kgfb drágulása soha nem látott, 8,8 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten, 2021-hez képest pedig 27 százalékos növekedést jelent.

„Az autóbiztosítások, ezen belül a kötelező felelősség- és CASCO-biztosítások díját nagyban meghatározza az új és a használt autók, valamint az alkatrészek árának alakulása. A pandémia miatt komoly problémák léptek fel az ellátási láncokban, így az autógyártók nem tudták kiszolgálni a keresletet. Ez felfelé hajtotta az árakat" – mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója. Hozzátette, az alapanyagok, az energia, az alkatrészek árának emelkedése szintén megjelenik a biztosítási díjakban. Emellett az euró forinthoz mért árfolyama is befolyásolja az autóárakat.


Az idei év első két hónapjában a Netrisknél 82 ezer, míg 2019 azonos időszakában 66 ezer új kötelező felelősségbiztosítást kötöttek. A Netrisk adataiból kiderül, hogy a magyarországi személyautó-állomány és az újautó-eladások alapján legnépszerűbb autómárkák közül a Suzukiknál, Toyotáknál, Daciáknál, Opeleknél, Fordoknál 9-392 ezer forint között szóródtak az idei kötelező biztosítási díjak a magánszemélyek esetében, az átlag pedig 38 400-48 800 forint volt márkától függően.


Ne hagyd ki!