Coinbase Visa kártya egy kézben fehér háttérrel
Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) néhány napja megfenyegette a világ egyik legnagyobb kriptobörzéjét, hogy bepereli, ha elindítja a kriptovaluta-kölcsönzési programját. A „zsarolás" megtette hatását, a Coinbase hivatalosan is visszalépett tervétől.


Miről van szó pontosan?

A Coinbase hónapok óta azon dolgozott, hogy elindíthassa a kriptovaluta-kölcsönzési programját. Ezekben a programokban a befektetők az általuk birtokolt kriptovaluták egy részét letétbe helyezhetik úgynevezett „kamatos" számlákon, amiért cserébe a kereskedelmi platformok magas éves százalékos hozamot (APY) ígérnek. A Coinbase például négy százalékos hozamot biztosít. Pontosabban biztosított volna, ha a tervezetükre rábólint a SEC. Paul Grewal, a vállalat jogi vezetője szeptember nyolcadikai blogposztjában kifejtette, hogy az USA tőzsdefelügyelete tájékoztatta a Coinbase-t, hogy ha valóban megvalósítja a kölcsönzési programot, akkor a SEC jogi útra tereli az ügyet. A Coinbase vezetősége a fenyegetés után úgy döntött, hogy minimum októberig elhalasztja a projektet. Most újabb fordulatot vett az ügy.

Egy korszak lezárult

A Coinbase szintén egy blogposztban köszönetet mondott annak a több százezer ügyfelének, akik előzetesen feliratkoztak a jóváhagyásra váró programra, és ígéretet tett, hogy a továbbiakban is innovatív és megbízható szolgáltatásokat és termékeket fog fejleszteni és kínálni. Mindezt azután, hogy bejelentette, nem valósítja meg a kölcsönzési projektet és a program várólistáját is megszüntette.

Frusztráló erőfitogtatás

Paul Grewal írásából kiderült, hogy a legtöbb piaci szereplő nem egyeztet a SEC-el hasonló esetekben, hanem egyszerűen csak elindítja a programját. A Coinbase ennek ellenére úgy akart belépni a kölcsönzési piacra, hogy előtte mindent lezsíroz a SEC-el. Grewal szerint a tervezetük tökéletes volt, a felügyelet pedig nem indokolta a fenyegetőzését. Egyszerűen csak figyelmeztette őket, hogy álljanak le. Grewal posztjában azt fejtegette, hogy a SEC döntéshozói korábban a kölcsönzési projekt biztonsági kockázata miatt vakarták a fejüket, így valószínűleg ez lehet a háttérben.

A neves börze nincs egyedül a problémájával. Nemrég New Jersey állam utasította a BlockFi pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatot arra, hogy szüntesse meg befektetőknek kínált kamatozó számlákat. A cég ugyanis összesen 14,7 milliárd dollárnyi kriptovalutát „gyűjtött össze" a kereskedőktől.

The Conversation

Ne hagyd ki!