Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) megfenyegette a világ egyik legnagyobb kriptobörzéjét, hogy bepereli, ha elindítja a kriptovaluta-kölcsönzési programját.


Megy az izmozás

A Coinbase hónapok óta azon dolgozik, hogy elindíthassa a kriptovaluta-kölcsönzési programját. A programban a befektetők az általuk birtokolt kriptovaluták egy részét letétbe helyezhetik úgynevezett „kamatos" számlákon, amiért cserébe a kereskedelmi platformok magas éves százalékos hozamot (APY) ígérnek. A Coinbase például négy százalékos hozamot biztosít. Pontosabban biztosítana, ha a tervezetükre rábólintana a SEC. Paul Grewal, a vállalat jogi vezetője egy blogposztban kifejtette, hogy az USA tőzsdefelügyelete tájékoztatta a Coinbase-t, hogy ha valóban megvalósítja a kölcsönzési programot, akkor a SEC jogi útra tereli az ügyet. A Coinbase vezetősége végül úgy döntött, hogy minimum októberig elhalasztja a projektet.

Mi az indok?

Paul Grewal hozzátette, hogy nagyon frusztráló a helyzet, ugyanis a legtöbb piaci szereplő nem egyeztet a SEC-el hasonló esetekben, hanem egyszerűen csak elindítja a programját. A Coinbase ennek ellenére úgy akart belépni a kölcsönzési piacra, hogy előtte mindent lezsíroz a SEC-el. Grewal szerint a tervezetük tökéletes, a felügyelet pedig érdekes módon semmivel nem indokolta meg a döntését. Egyszerűen csak figyelmeztette őket, hogy álljanak le.

Grewal posztjában azt fejtegette, hogy a SEC döntéshozói korábban a kölcsönzési projekt biztonsági kockázata miatt vakarták a fejüket, így valószínűleg ez lehet a háttérben. A Coinbase a továbbiakban is azért fog dolgozni, hogy tisztázza az ügyet a felügyelettel, és októberben elindíthassa a programot.

A neves börze nincs egyedül a problémájával. Nemrég New Jersey állam utasította a BlockFi pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatot arra, hogy szüntesse meg befektetőknek kínált kamatozó számlákat. A cég ugyanis összesen 14,7 milliárd dollárnyi kriptovalutát „gyűjtött össze" a kereskedőktől.

The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Szegénységi csúszdán a magyar nyugdíjasok, mi lehet a megoldás?

Minden magyar nyugdíjas egy szegénységi csúszdára kerül, amint megállapították a nyugdíját – mondta a Portfolio-nak Farkas András nyugdíjszakértő, aki néhány megoldási javaslatot is ismertetett.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Ha zavarnak a szeméthegyek, itt és most te is tehetsz ellenük, mutatjuk

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Mutatjuk, hol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Orbán Viktor elmondta, mikor és hogyan kapnak vissza 600 milliárdot a családok

Az oltás működik, Magyarország működik – mondta a kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitásaként. A miniszterelnök több fontos intézkedést is bejelentett, ezeket foglaljuk össze.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!