900 tonna csokoládényúl fogyhat húsvét alkalmából
Fotó: Shutterstock

A csokinyuszik lenyomják a csokimikulásokat

Nagyjából másfélszer annyi csokinyuszi fogy az üzletekben húsvét előtt, mint csokimikulás az év végén – adta hírül a Magyar Édességgyártók Szövetsége. Mutatjuk azt is, hogy milyen árakra számítson az idén az, aki még nem vásárolt csokinyulat.


Rengeteget költünk csokira

Tavaly csokimikulásból nagyjából 600 tonnányit vásároltunk, a nyuszikból azonban idén 900 tonnányi fogyhat – írja az Agrokép a Magyar Édességgyártók Szövetségének (MÉSZ) tájékoztatása alapján.

A MÉSZ beszámolt arról is, hogy édességekre összesen 230 milliárd forintot költünk éves szinten Magyarországon. A szektorban az árak nagyjából két éve stabilak, legkorábban az év végén számítanak némi drágulásra. Néhány esetben azonban jelentős emelkedést lehet tapasztalni: például van olyan ostyatermék, amelynek 20 százalékot növekedett az árszintje a közelmúltban.

Ami a szektort jellemzi

„A hazai cukor-, csokoládé-, keksz- és ostyagyártók közé 25 tagvállalat tartozik. A szövetséghez tartozó tagvállalatok a hazai édesipari szektor 85-90 százalékát fedik le.

– nyilatkozta a portálnak Sánta Sándor, a MÉSZ elnöke.

A szakember egyebek mellett beszámolt a szektort érintő problémákról is. A pandémia hatásai már nem érezhetőek, azonban szállítási gondok, nyersanyag- és csomagolóanyag-hiány, az infláció és az energiaárak emelkedése is sújtja az iparágat.

Antal Emese dietetikus, szociológus emellett néhány érdekes információt is megosztott az édességek piacának jellemzőiről, egy januárban készült kutatás alapján:

„Tízből hatan az édeset tartják kedvenc ízüknek. A nők és a fiatalok inkább édesszájúak, a városlakók pedig kevésbé kedvelik az édes ízt. Magyarországon a lakosság évente 10-11 kilogramm édességet eszik, csak csokoládéból évente 3,5 kilót fogyasztunk. A magyarok 33 százaléka naponta eszik kekszet, süteményt, csipszet, nyáron a jégkrém a kelendőbb, télen pedig a csokoládé. Csak az édességimádók negyede tudatos vásárló: a vevők fele a minőség alapján választ, 14 százalékuknak pedig az ár a döntő.”

Vigyázat, szalmonellával fertőzött több Kinder termék!

Ha már húsvét és csoki, sajnos egy rossz hírről is be kellett számolnunk néhány nappal ezelőtt. A hatósági vizsgálatok alapján ugyanis Magyarországra is érkeztek szalmonellával szennyezett Kinder csokoládétermékek. Az Európai Unió több tagállamában jelentettek Salmonella Typhimurium okozta megbetegedéseket, amelyekről bebizonyosodott, hogy a belga Arlon üzemben készült, különféle Kinder csokoládétermékekhez köthetők.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megkezdte a szalmonella-fertőzéssel érintett Kinder termékek nyomonkövetését, a pontos termékadatokról a hivatal honlapján tájékozódhatnak a vásárlók. A táblázatot folyamatosan frissítik.

A Ferrero Magyarország Kereskedelmi Kft. tájékoztatása alapján hazánkban eddig az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékek érintettek a visszahívásban:

Kinder Schokobons 46g, 125g, 200g, 300g,

Kinder Surprise Maxi 100g,

Kinder Mix 198g,

Kinder Maxi Mix 133g,

Kinder Mini Eggs 250g,

Kinder Happy Moments 133g, 162g, 347g

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy amennyiben a megadott termékek bármelyikéből vásároltak, ne fogyasszák azt el! Kérdéseikkel és panaszaikkal forduljanak a Ferrero Magyarország Kft. fogyasztóvédelmi csoportjához (elérhetőség: ITT)

A tünetekről:

A Salmonella okozta fertőzés jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, egyéntől függően a fertőzés tünetmentes is maradhat.

A Salmonelláról a Nébih Veszélyzóna adatbázisában olvashattok bővebben.

Ne hagyd ki!