A logika: ha jobban fáj a pénztárcájuknak, talán többen leteszik a cigit
Fotó: Shutterstock

Újabb csapás érkezik a dohányosokra februárban (frissítve)

Kedves Olvasóink, szeretnénk pontosítani, mert a ma (január 31-én) reggel megjelent cikkünk bevezetőjében félreérthetően fogalmaztunk, amikor azt írtuk, hogy az adózási szabályok miatt mintegy 700 forinttal emelkedik a hevített dohánytermékek ára szerdától. A hevített dohánytermékek eddig is a jövedéki adó törvény hatálya alá tartoztak. Ez továbbra sem változik, hiszen a dohányt nem tartalmazó hevítőrudak adóterhe emelkedik februártól. Ezeken valóban nem volt jövedéki adó eddig, tehát a hevített, de dohányt nem tartalmazó termékek adója változik februártól.


Jelentősen drágulnak a dohányt nem tartalmazó hevítőrudak

Szálanként 35 forint jövedéki adót kell fizetni februártól az ebbe a ketegóriába eső termékek után, ami egy 20 szálas doboznál 700 forintot jelent.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere arról tájékoztatta a VG-t, hogy az Európai Bizottság elkészített egy javaslatot a hagyományos cigaretta jövedéki adójának emelésére is. Így néhány hónapon belül minden termék drágulhat a hazai boltok kínálatában. Magyarországon nagyjából kétmillió embert érint a döntés, hiszen ennyire tehető a dohányosok száma.

Egyészségügyi megfontolás lehet az adóemelés mögött

A szakértők szerint az emberek segítségére lehetnek a dohányzásról való leszokásban a cigaretta füstmentes alternatívái. Mielőtt teljesen letenné valaki a cigit, előbb könnyebb lehet átváltani ezekre a termékekre, majd később ezektől is megszabadulni.

A cigarettában négyezer hatóanyagot ismerünk, ebből száz-százhúsz daganat-, érelmeszesedés- és tüdőbetegség-keltő hatású. A függő embert nagyon nehéz leszoktatni, és ha nem sikerül, akkor azt kell végiggondolnunk, képesek vagyunk-e olyan alternatívát mutatni, amelynek köszönhetően tovább élhet, mert nem visz be annyi káros anyagot a szervezetébe

- nyilatkozta dr. Toldy-Schedel Emil, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnöke, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, elismert kardiológus.

Az Európai Unió belenyúl a dohánytermékek kínálatába 

Egyébként az Európai Unió érvényes dohányirányelve szerint a meghatározó, jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalmazása tilos. Tehát nem lehet olyan termékeket értékesíteni, amelyek ízesítése elfedi a dohány természetes ízét – ez lett korábban például a mentolos cigik veszte is.

A törvény csak a hagyományos cigarettákra és a vágott dohánytermékekre vonatkozott ezidáig. Azonban a szabályzat értelmében más termékek is bekerülhetnek a tilalmi körbe, amennyiben a terméktípus dohánypiaci részesedése eléri a 2,5 százalékot. A hevítéses dohánytermékeknél ez megtörtént, ezért Brüsszel azokra is kiterjesztette az ízesítési tilalmat. Az új szabályozás 2023, október 23-tól lép életbe.

A jövőben tilos lesz minden olyan megoldás, amely a dohánytermék alkotóelemeiben (például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban vagy a kapszulában) ízesítést tartalmaz.

Emellett a hevített dohányterméken is kötelező lesz a hagyományos dohánytermékeknél már jelenleg is alkalmazott képes és szöveges figyelmeztetések elhelyezése a csomagoláson. A tiltást tartalmazó konkrét jogszabályokat a tagállamoknak a kötelessége megalkotni

- nyilatkozta Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének (MDKSZ) elnöke.

Ne hagyd ki!