A visszaéléseknek akar gátat szabni a cég
Fotó: Shutterstock

Szűkíti szolgáltatásait a Dropbox

Szigorít felhasználói feltételein a Dropbox, így kívánja racionalizálni a kínálatát: megszűnteti a korlátlan üzleti csomagját a felhős tárhely-szolgáltatásában. A döntését például a kedvezménnyel visszaélő kriptobányászokra hivatkozva hozta meg.


Szigorít a Dropbox

Mivel a felhasználóik egyre inkább visszaélnek a Dropbox fizetős, tárolási korlátokat nem tartalmazó csomagjával, úgy döntött a cég, a Microsoft és a Google mintájára ők is megszüntetik a korlátlan felhőalapú tárhelyszolgáltatásukat.

Mint írják, a havi 18 euróba kerülő Advanced prémium szintet eredetileg vállalkozásoknak és szervezeteknek szánták, azonban egyesek kriptovaluta-bányászathoz is használják. Emellett elterjedt a szolgáltatás továbbértékesítése is.

Úgy látják, ezek a visszaélések rengeteg tárhelyet emésztenek fel (a visszaélők több ezerszeresét foglalják el a hagyományos üzleti felhasználók által használt tárhelyeknek), és a platform stabilitását is veszélyeztetik.

Emiatt az Advanced csomag új ügyfelei a jövőben 15 TB kezdő tárhelyet fognak kapni három licenccel az egész csapatra, ami licencenként további 5 TB-tal lesz növelhető. A hwsw megjegyzi, a licencenként 35 TB-nál kevesebbet használó, meglévő Advanced ügyfelek tárhelye megmarad, valami további 5 TB-ot kapnak a következő öt évre ingyen. Így a korlátlan csomag megszüntetésével senkinek sem törlődnek az adatai. A 35 TB-nál többet igénylő ügyfelekkel (az Advanced ügyfelek 1 százaléka) külön is egyeztet a cég.

A felhőbe kerülhet Windows

Egyégként feltűnhetett a felhasználóknak, hogy az utóbbi időben a Windowsnak is egyre több elemét helyezik a felhőbe. Ez történt például a Windows 365 egyes részeivel. Úgy tűnik, hasonló lépéseket tervez a fogyasztói szegmensben a Microsoft. A redmondiak az egyik belső, kiszivárgott prezentációjuk szerint azt tervezik, hogy - a Windows 365-ra építkezve – streamelhetővé teszik a Windows operációs rendszert a felhőből bármilyen eszközre.

A Windows 365 egy olyan előfizetéses szolgáltatás, amely a teljes Windows 10-et vagy 11-et streameli a kereskedelmi ügyfeleik eszközeire. A Microsoft a jövőben ennek a lehetőségét szeretné kiterjeszteni szélesebb körnek.

A Microsoft szerint a felhő lehetővé teszi, hogy mesterségesintelligencia-alapú szolgáltatások határozzák meg a felhasználók digitális élményeit. A prezentáció alapján egy későbbi frissítés tartalmazni fogja a Windows 365 indításának lehetőségét. Ezzel a Windows 11-es rendszerek a Windows helyi verziója helyett egy Cloud PC-re jelentkezhetnek be.

Emellett a prezentáció arra is rávilágít, hogy a Microsoft veszélyt lát a Chromebookok terjedésében. Emiatt növelni szándékozik a Windows kereskedelmi értékét, például a felhőalapú PC-k bevezetésével.

Ne hagyd ki!