Jelentős újításra készülhet a Microsoft
Fotó: Shutterstock

A gépünkről szinte teljesen a felhőbe kerülhet a Windows

Már látszik, milyen irányba viheti a Windows fejlesztését a jövőben a Microsoft. Úgy tűnik, a felhőbe helyezheti az operációs rendszereit a redmondi techóriás.


A felhőbe kerülhet Windows

Az utóbbi időben a Windows egyre több elemét helyezik a felhőbe. Ez történt például a Windows 365 egyes részeivel is. Úgy tűnik, hasonló lépéseket tervez a fogyasztói szegmensben a Microsoft. A redmondiak az egyik belső, kiszivárgott prezentációjuk szerint azt tervezik, hogy - a Windows 365-ra építkezve – streamelhetővé teszik a Windows operációs rendszert a felhőből bármilyen eszközre.

A hwsw megjegyzi, a Windows 365 egy olyan előfizetéses szolgáltatás, amely a teljes Windows 10-et vagy 11-et streameli a kereskedelmi ügyfeleik eszközeire. A Microsoft a jövőben ennek a lehetőségét szeretné kiterjeszteni szélesebb körnek.

A Microsoft szerint a felhő lehetővé teszi, hogy mesterségesintelligencia-alapú szolgáltatások határozzák meg a felhasználók digitális élményeit. A prezentáció alapján egy későbbi frissítés tartalmazni fogja a Windows 365 indításának lehetőségét. Ezzel a Windows 11-es rendszerek a Windows helyi verziója helyett egy Cloud PC-re jelentkezhetnek be.

Emellett a prezentáció arra is rávilágít, hogy a Microsoft veszélyt lát a Chromebookok terjedésében. Emiatt növelni szándékozik a Windows kereskedelmi értékét, például a felhőalapú PC-k bevezetésével.

Újabb fejlesztések a Windows 10-hez

Egyébként jelen állás szerint 2025 októberéig fogja támogatni a Microsoft a 2015-ben debütált operációs rendszerét, a Windows 10-et. Az utolsó változata pedig már megjelent 22H2-es jelzéssel. Biztonsági frissítések tehát az említett dátumig biztosan érkeznek a rendszerhez, azonban úgy tűnik, új funkciókról sem kell egyelőre lemondania azoknak, akik még nem váltanak a Windows 11-re.

A Windows 10 frissen közzétett, előzetes fejlesztői kiadása két újdonságot tartogat a funkciók tekintetében. Továbbá a Microsoft is megerősítette, kisebb újdonságok a jövőben is előfordulhatnak a 10-es rendszernél.

Az újdonságok egyike a tálcán lévő keresés funkciót fejleszti: a tálca felső és oldalsó pozícióiban is működni fog. A másik fejlesztés pedig az értesítéseket érinti. Az egyszerre egy normál mellé három magas besorolású értesítés is megjeleníthető egyidejűleg a jobb alsó sarokban.

A Windows 10 21H2-es verziójának a támogatása június 13-án szűnt meg, onnantól biztonsági javításokat sem kap. A legújabb, 22H2 számozású variánst kényszerítetten telepíti a Microsoft, de egyes számítógépek – melyeken le van tiltva mindenféle frissítés, vagy rendszergazdai beavatkozás kell azokhoz – nem tudják elvégezni azt.


Ne hagyd ki!